„Ultimatum. Vrea să le dăm o parte din teritorii” - Zelenski respinge propunerea de “pace” făcută de Putin înaintea summitului din Elveţia

Vladimir Zelenski (RONALDO SCHEMIDT/AFP VIA GETTY IMAGES)
Redacţia
15.06.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona "imediat" o încetare a focului în Ucraina şi va începe negocierile dacă Kievul va începe să-şi retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în 2022 şi va renunţa la planurile de aderare la NATO. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a respins ceea ce el a numit un ultimatum din partea lui Putin de a ceda mai multe teritorii, potrivit AP.

Remarcile lui Putin au fost făcute în timp ce Elveţia se pregătea să găzduiască zeci de lideri mondiali - dar nu de la Moscova - în acest weekend pentru a încerca să traseze primii paşi spre pacea din Ucraina.

De asemenea, remarcile au coincis cu o reuniune a liderilor Grupului principalelor şapte naţiuni industrializate (G7) în Italia şi după ce SUA şi Ucraina au semnat săptămâna aceasta un acord de securitate pe 10 ani pe care oficialii ruşi, inclusiv Putin, l-au denunţat ca fiind "nul şi neavenit".

Putin a criticat conferinţa din Elveţia ca fiind "doar o altă stratagemă pentru a distrage atenţia tuturor, pentru a inversa cauza şi efectul crizei ucrainene (şi) pentru a pune discuţia pe o cale greşită".

Cererile sale au fost formulate într-un discurs la Ministerul rus de Externe şi au vizat ceea ce el a numit o "rezolvare finală" a conflictului, mai degrabă decât "îngheţarea acestuia", şi a subliniat că Moscova este "pregătită să înceapă negocierile fără întârziere".

Cererile mai largi pentru pace pe care Putin le-a enumerat au inclus recunoaşterea de către Ucraina a Crimeei ca parte a Rusiei, păstrarea statutului nenuclear al ţării, limitarea forţei sale militare şi protejarea intereselor populaţiei vorbitoare de limbă rusă. Toate acestea ar trebui să facă parte din "acordurile internaţionale fundamentale", iar toate sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ar trebui ridicate, a mai cerut Putin.

Comentariile lui Putin, făcute în faţa unui grup de oficiali sumbri ai Ministerului rus de Externe şi a unor legislatori de rang înalt, au reprezentat o ocazie rară în care liderul rus şi-a expus în mod clar condiţiile pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar nu a inclus nicio cerinţă nouă. Kremlinul a mai spus anterior că regimul de la Kiev ar trebui să recunoască câştigurile sale teritoriale şi să renunţe la încercarea de a adera la NATO.

Zelenski, aflat în Italia pentru reuniunea G7, a declarat că propunerea lui Putin nu este nouă şi are forma unui "ultimatum".

"Ceea ce cere Putin este să le dăm o parte din teritoriile noastre, cele ocupate şi cele neocupate, vorbind despre mai multe regiuni ale ţării noastre", a spus el.

Ministerul ucrainean de Externe a calificat planul lui Putin drept "manipulator", "absurd" şi menit să "inducă în eroare comunitatea internaţională, să submineze eforturile diplomatice menite să obţină o pace justă şi să scindeze unitatea majorităţii mondiale în jurul obiectivelor şi principiilor Cartei ONU".

Pe lângă faptul că doreşte să adere la NATO, Ucraina vrea ca forţele ruseşti să fie scoase de pe teritoriul său, inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, să se restabilească integritatea teritorială a Ucrainei şi ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru crime de război şi ca Moscova să plătească despăgubiri Kievului.

Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022. După ce forţele ucrainene au zădărnicit o ofensivă rusă spre capitală, mare parte din lupte s-au concentrat în sud şi est, unde Moscova a anexat ilegal patru regiuni, deşi nu controlează în totalitate niciuna dintre ele.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat pe reţelele de socializare că nu a existat nimic nou din partea lui Putin şi că liderul rus "a exprimat doar "setul standard al agresorului, care a fost auzit deja de multe ori".

"Nu există nicio noutate în asta, nicio propunere reală de pace şi nicio dorinţă de a pune capăt războiului. Dar există o dorinţă de a nu plăti pentru acest război şi de a-l continua în noi formate. Totul este o farsă completă", a scris Podoliak pe platforma X.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat la sediul NATO din Bruxelles că Putin "a ocupat ilegal teritoriul suveran al Ucrainei. El nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ce trebuie să facă pentru a obţine pacea".

Austin a adăugat că Putin "a început acest război fără nicio provocare. El l-ar putea încheia astăzi dacă ar alege să facă asta".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a adăugat că "aceasta nu este o propunere de pace. Aceasta este o propunere de mai multă agresiune, mai multă ocupaţie şi demonstrează într-un fel că scopul Rusiei este de a controla Ucraina".

Putin a insistat că Kievul ar trebui să se retragă în întregime din toate cele patru regiuni anexate şi să le cedeze în esenţă Moscovei în limitele graniţelor administrative. În Zaporojie, în sud-est, Rusia încă nu controlează capitala administrativă a regiunii, cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori înainte de război. În regiunea vecină Herson, Moscova s-a retras din cel mai mare oraş şi capitala cu acelaşi nume în noiembrie 2022.

Putin a declarat că, dacă "Kievul şi capitalele occidentale" resping oferta sa, "este treaba lor, este responsabilitatea lor politică şi morală pentru continuarea vărsării de sânge".

Kremlinul şi-a manifestat în repetate rânduri disponibilitatea de a purta discuţii de pace cu Kievul şi a acuzat Occidentul că îi subminează eforturile de a pune capăt conflictului.

Putin a mers mai departe vineri şi a afirmat că trupele sale nu au avut niciodată intenţia de a lua cu asalt capitala Ucrainei, Kiev, chiar dacă s-au apropiat de oraş.

"În esenţă, nu a fost nimic altceva decât o operaţiune pentru a forţa regimul ucrainean la pace. Trupele au fost acolo pentru a împinge partea ucraineană să negocieze, să încerce să găsească o soluţie acceptabilă", a declarat el.

Moscova s-a retras din Kiev în martie 2022 şi a descris acest lucru ca fiind un gest de bunăvoinţă, în contextul în care au început discuţiile de pace între cele două părţi, însă retragerea a avut loc pe fondul unei rezistenţe ucrainene feroce care a încetinit semnificativ progresele Rusiei pe câmpul de luptă.

Putin a mai afirmat că, în aceeaşi lună, i-a spus unui oficial străin că nu exclude retragerea forţelor din regiunile Herson şi Zaporojie şi cedarea părţilor ocupate ale acestora înapoi Ucrainei, atât timp cât Kievul permite Rusiei să aibă o "legătură terestră puternică" cu Crimeea.

El a spus că oficialul a plănuit să aducă această propunere Kievului.

Dar Kremlinul a anexat apoi ambele regiuni, împreună cu provinciile Doneţk şi Lugansk, invocând rezultatele unor "referendumuri" false pe care le-a organizat acolo. Putin le-a menţionat şi pe acestea şi a spus: "Chestiunea este închisă pentru totdeauna şi nu mai poate fi discutată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor