Ultima navă de patrulare a lui Putin din Crimeea anexată fuge ca urmare a atacurilor asupra Flotei Mării Negre, afirmă Ucraina

Flota rusă a Mării Negre (Getty Images)
Redacţia
16.07.2024

Ultima navă de patrulare a lui Vladimir Putin cu baza în Crimeea anexată a "fugit" după atacurile ucrainene susţinute asupra Flotei ruse din Marea Neagră, susţine Ucraina.

Flota avea sediul la Sevastopol, în peninsula confiscată de Moscova în 2014. Dar Ucraina a atacat puternic baza navală şi navele, scufundând mai multe dintre ele, cu drone şi rachete, unele dintre ele ar fi Storm Shadows furnizate de Marea Britanie.

Viceamiralul Oleksi Neijpapa, şeful marinei ucrainene, a declarat la începutul acestei luni că Rusia a fost forţată să repoziţioneze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din Crimeea ocupată.

"Ultima navă de patrulare a Flotei Mării Negre a Federaţiei Ruse părăseşte Crimeea noastră chiar acum. Amintiţi-vă de această zi", a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenciuk, pe Facebook.

Solicitat să clarifice dacă aceasta a fost o mişcare permanentă, el a subliniat că "cel mai probabil, aceasta este o tranziţie între baze", şi a adăugat că Moscova nu trimite de obicei nave în largul mării fără motiv.

El a declarat că desemnarea navei era Proiectul 1135.

Kievul a distrus sau avariat 27 de nave militare ruseşti, a declarat viceamiralul Neijpapa, deşi acest lucru nu a putut fi verificat independent.

În mai, autorităţile ucrainene au declarat că au distrus ultima navă de război rusă înarmată cu rachete de croazieră care era staţionată în peninsulă.

Marina ucraineană a lovit nava de război Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, în aprilie 2022, iar aceasta s-a scufundat ulterior.

Putin le-a spus şefilor marinei luna trecută că flota Rusiei a fost suplimentată în ultimii ani şi că o modernizare majoră este în curs de desfăşurare, inclusiv măsuri pentru "creşterea stabilităţii de luptă a flotei" şi consolidarea acesteia.

Recesiunile Moscovei în Marea Neagră vin într-un moment în care trupele terestre ucrainene sunt pe picior de plecare pe un front întins şi în special în est.

Acest lucru a fost parţial cauzat de o lipsă de muniţii, deoarece republicanii de la Washington au blocat un nou pachet de ajutoare pentru Kiev.

America, Marea Britanie şi alţi aliaţi au sporit acum sprijinul militar pentru Ucraina, iar la summitul NATO de la Washington, noul prim-ministru Sir Keir Starmer a subliniat că această susţinere este pe termen lung.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că primele avioane de luptă F-16 din Occident vor ajunge în ţara sa în câteva săptămâni, dar a subliniat că are nevoie de mai multe astfel de aeronave.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forţele sale au preluat controlul asupra satului Urojaine din estul regiunii ucrainene Doneţk, ceea ce, dacă se confirmă, ar fi ultima dintr-o serie de câştiguri de la capturarea oraşului strategic Avdiivka în februarie.

Bloggeri ucraineni au declarat că forţele Kievului au cedat controlul asupra satului, situat la sud-vest de oraşul Doneţk, controlat de ruşi.

Armata ucraineană a declarat că luptele sunt încă în desfăşurare în zonă.

"Ca urmare a acţiunilor reuşite, grupul de forţe 'est' a preluat controlul asupra localităţii Urojaine din regiunea Doneţk [...] şi desfăşoară operaţiuni de mutare şi deminare", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Satul a intrat sub controlul Rusiei la începutul invaziei din februarie 2022, dar Ucraina a recucerit aşezarea de lângă râul Mokri Yaly în iulie 2023.

Operaţiunea a făcut parte din contraofensiva Ucrainei în zonele sudice şi estice de-a lungul liniei de front de 600 de mile, care a înregistrat doar progrese limitate.

Statul Major al forţelor armate ucrainene, într-un raport de duminică dimineaţă, a declarat doar că Rusia a lansat 18 atacuri asupra Urojaine şi a altor localităţi din apropiere. Acesta nu a făcut nicio menţiune cu privire la sat într-un raport de după-amiază.

Şefii apărării britanice spun că pierderile ruseşti, morţi şi răniţi în acţiune, au crescut în mai la o medie zilnică de 1 262, iar în iunie la 1 163, deoarece şefii armatei lui Putin au aruncat trupe în atacuri în zona Harkiv, în nord-estul Ucrainei, precum şi în continuarea ofensivei lor de-a lungul liniei frontului mai la sud.

"În total, Rusia a pierdut probabil (morţi şi răniţi) peste 70.000 de militari în ultimele două luni", a declarat Ministerul Apărării de la Londra. Se crede ca şi forţele ucrainene au suferit pierderi importante.

DeepState, un popular blog militar ucrainean, a raportat capturarea Urojaine duminică, afirmând că forţele ruse au lansat "atacuri în masă în sudul satului".

Acesta a descris pierderea ca fiind o "prăbuşire a apărării" a cărei cauză va trebui investigată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor