UE pregăteşte al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce vizează acestea

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell (dr) şi ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, la Kiev, 9 noiembrie 2024 (X - Josep Borrell)
Redacţia
10.11.2024

UE pregăteşte cel de-al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând componentele de fabricaţie străină găsite în armamentul rusesc, a declarat sâmbătă, la Kiev, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„Trebuie să consolidăm măsurile de eludare a sancţiunilor, deoarece Rusia nu poate produce (armament) fără piese, cipuri şi alte componente importate. Ar trebui să folosim sancţiunile pentru a izola capacităţile industriale ale Rusiei de importurile din alte ţări”, a declarat Borrell la o conferinţă de presă, potrivit The Kyiv Independent.

Blocul european a adoptat deja 14 pachete ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, cu scopul de a submina producţia economică a Moscovei şi capacitatea de a susţine războiul. Cel mai recent pachet, care a fost adoptat la 20 iunie, a convenit asupra primelor sancţiuni aplicate vreodată industriei gazelor din Rusia.

Comentariile lui Borrell vin în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă să îndemne aliaţii occidentali să aplice mai multe sancţiuni împotriva furnizorilor de componente utilizate în mod predominant la dronele ruseşti.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu drone asupra oraşelor ucrainene în ultimele luni, Zelenski raportând peste 2.000 de drone ruseşti de tip Shahed lansate asupra Ucrainei în octombrie, ceea ce coincide cu „peste 170.000 de componente care ar fi trebuit să fie blocate să ajungă în Rusia”.

„Microcipuri, microcontrolere, procesoare şi multe alte componente sunt esenţiale pentru a permite această teroare”, a adăugat liderul ucrainean.

Rusia continuă să evite sancţiunile prin utilizarea reţelelor de eludare a sancţiunilor şi a societăţilor fantomă, fiind totodată sprijinită în acest sens de aliaţii săi cei mai importanţi, China, Iranul şi Coreea de Nord.

În ultimele luni, sprijinul special al Chinei pentru industria de apărare a Rusiei a jucat un rol semnificativ în schimbarea situaţiei pe câmpul de luptă din Ucraina în favoarea Moscovei.

Citând surse europene de informaţii, Reuters a raportat, la 25 septembrie, că Rusia a creat în secret un program de dezvoltare şi producţie în China pentru drone de atac care urmează să fie utilizate în războiul din Ucraina.

Miercuri, şeful agenţiei de informaţii din Australia a avertizat că „furnizarea masivă” de către Beijing de bunuri cu dublă utilizare, precum şi sprijinul diplomatic şi economic, permit Rusiei să îşi continue războiul împotriva Ucrainei.

Anunţul privind pachetul de sancţiuni vine în contextul în care Borrell, în timpul unei vizite la Kiev pe 9 noiembrie, încearcă să asigure Ucraina de sprijinul „neclintit” al UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor