UE cere Rusiei să elibereze toţi ucrainenii “reţinuţi ilegal”

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe (Getty Images)

Uniunea Europeană a reiterat apelul ca Moscova să elibereze toţi cetăţenii ucraineni “reţinuţi ilegal” atât în Rusia, cât şi în Peninsula ucraineană ocupată Crimeea, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie publicată joi, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a citat cazurile lui Pavlo Hrib, un tânăr ucrainean de 20 de ani acuzat de susţinerea terorismului, şi al activistului tătar crimeean Edem Bekirov, care a fost reţinut luna trecută după ce a intrat în Peninsula Crimeea.

Purtătoarea de cuvânt, Maja Kocijancic, a precizat că UE aşteaptă ca ambii bărbaţi să fie eliberaţi imediat şi să li se acorde acces la tratamentul medical special de care au nevoie.

Kocijancic a mai cerut de asemenea eliberarea echipajelor celor trei nave ucrainene capturate de Rusia în Marea Neagră în noiembrie 2018.

“Observatorilor internaţionali ai drepturilor omului trebuie să li se acorde acces deplin, liber şi nestingherit în Peninsula Crimeea”, a mai declarat ea, adăugând că UE “rămâne dedicată implementării depline a politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei”.

Rusia a preluat controlul asupra Crimeei în martie 2014, după ce a trimis soldaţi în regiune şi a organizat un referendum pe tema anexării, considerat ilegal de cel puţin 100 de ţări.

De asemenea, Moscova susţine separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei într-un război cu forţele guvernamentale ucrainene, conflict care a provocat peste 10.300 de morţi de când a izbucnit în aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe