UE ajunge la un acord pentru interzicerea vânzării de maşini noi cu motoare cu combustie până în 2035

(Getty Images)
Andrei Popescu
28.10.2022

Parlamentul European şi ţările membre ale UE au ajuns la un acord pentru a interzice vânzarea de maşini şi camionete noi pe benzină şi diesel până în 2035.

Negociatorii Uniunii Europene au sigilat, joi seara, primul acord din pachetul "Fit for 55" al blocului comunitar, creat de Comisie pentru a atinge obiectivele climatice ale UE de reducere a emisiilor de gaze cu 55% în acest deceniu, relatează Al Jazeera.

Parlamentul European a declarat că acest acord reprezintă "un semnal clar, înaintea Conferinţei COP27 a ONU privind schimbările climatice, că UE este serioasă în ceea ce priveşte adoptarea de legi concrete pentru a atinge obiectivele mai ambiţioase stabilite în Legea UE privind clima".

"Tocmai am încheiat negocierile privind standardele de CO2 pentru maşini. Aceasta este o decizie istorică, deoarece stabileşte pentru prima dată o cale clară de decarbonizare - cu obiective în 2025, 2030 şi 2035 şi aliniată la obiectivul nostru de neutralitate climatică până în 2050", a declarat, pe Twitter, Pascal Canfin, preşedintele comisiei pentru mediu din Parlamentul European.

Potrivit datelor blocului comunitar, transportul este singurul sector în care emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în ultimii 30 de ani, înregistrând o creştere de 33,5 la sută între 1990 şi 2019.

Autoturismele sunt un factor de poluare semnificativ, reprezentând 61% din totalul emisiilor de CO2 generate de transportul rutier din UE.

Textul convenit, bazat pe o propunere a executivului UE din iulie 2021, prevede reducerea la zero a emisiilor de CO2 provenite de la maşinile noi din Europa până în 2035.

Acest lucru înseamnă o oprire de facto a vânzărilor de maşini noi pe benzină şi diesel, de vehicule comerciale uşoare şi hibride în blocul comunitar până la acea dată, în favoarea vehiculelor complet electrice.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat acordul ca fiind "o etapă crucială pentru atingerea obiectivului nostru privind clima pentru 2030".

Există o derogare pentru producătorii de "nişă" sau pentru cei care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, potrivit France 24.

Numit uneori "amendamentul Ferrari", deoarece va avantaja în special mărcile de lux, acestor vehicule li se permite să fie echipate cu un motor cu combustie până la sfârşitul anului 2035.

Parlamentul European a votat în iunie în favoarea interzicerii în 2035 a tuturor vehiculelor cu motoare cu combustie internă.

Eurodeputaţii conservatori şi Germania şi-au manifestat reticenţa faţă de unele dintre obiective, temându-se de povara costisitoare pe care o vor impune producătorilor auto din UE care concurează cu rivalii globali cu obiective mai puţin stricte.

În prezent, aproximativ 12% dintre maşinile noi vândute în Uniunea Europeană sunt vehicule electrice, consumatorii săi renunţând la modelele care emit CO2, pe măsură ce costurile energiei şi reglementările mai ecologice în materie de trafic devin mai stricte.

Între timp, China - cea mai mare piaţă auto din lume - doreşte ca cel puţin jumătate din toate maşinile noi să fie electrice, hibride plug-in sau alimentate cu hidrogen până în 2035.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor