Ucraina se pregăteşte să respingă “atacurile ruseşti” cu ocazia Zilei Victoriei

Soldaţi ucraineni mărşăluiesc în centrul Kievului în timpul festivităţilor ocazionate de Ziua Victoriei, 9 mai 2013. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.04.2015

Ucraina plănuieşte o operaţiune care implică zeci de mii de poliţişti şi agenţi de securitate pentru a respinge orice atac ce ar putea fi desfăşurat de separatişti sau agenţi ruşi în timpul festivităţilor comemorative de luna viitoare ocazionate de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, au declarat marţi şefii securităţii ucrainene, conform Moscow Times.

Tensiunea creşte în capitala Kiev şi în alte oraşe ale ţării, în mijlocul intensificării atacurilor rebele în estul separatist al Ucrainei. Kievul a declarat că un soldat ucrainean a fost ucis în ultimele 24 de ore, într-un atac care a avut loc în apropierea aeroportului din Doneţk. Aeroportul a căzut în mâinile rebelilor în cursul acestui an.

Asasinarea în Kiev a doi activişti pro-ruşi, unul dintre ei fiind jurnalist – în ceea ce pare a fi un asasinat realizat de profesionişti – au amplificat şi mai mult tensiunile înaintea acţiunilor organizate în 8-9 mai ocazionate de Ziua Victoriei din 1945 când, în mod tradiţional, mii de oameni vor ieşi pe străzi.

Ucraina, alături de SUA şi majoritatea statelor UE, boicotează festivităţile din Moscova de marcare a 70 de ani de la victoria aliaţilor împotriva Germaniei naziste, datorită rolului Rusiei în conflictul separatist din Ucraina – un conflict început în aprilie 2014 şi în care au murit până acum peste 6.100 de oameni.

“Nu putem avea încredere în cuvântul Rusiei şi al teroriştilor săi. Trebuie să fim pregătiţi să dăm un răspuns clar, potrivit şi puternic pentru a proteja oamenii de pe străzi, pentru a lansa avertismente pentru atacuri teroriste şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe criminali”, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk într-o întâlnire cu şefii securităţii.

Făcând apel la intensificarea măsurilor de securitate, în special în marile oraşe, Iaţeniuk a declarat că Rusia cheltuieşte o mulţime de bani pentru a finanţa diverse reţele cu scupul de a cauza probleme Kievului, susţine Moscow Times.

“Ne luptăm cu un stat care a plănuit zeci de acte teroriste şi trebuie să facem tot ce putem pentru a le preveni. Destabilizarea socială, politică şi ideologică – acesta este obiectul Rusiei”, a adăugat premierul ucrainean.

Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a declarat că 10.000 de agenţi de securitate vor asigura paza la cele mai sensibile 3.300 de centre şi locaţii din ţară, incluzând centralele nucleare.

Un număr suplimentar total de 20.000 de poliţişti şi agenţi de securitate vor fi pregătiţi pentru festivităţile din luna mai. “Suntem pregătiţi pentru a asigura ordinea”, a declarat el.

Ministrul ucrainean al Apărării Stephan Poltorak, discutând despre situaţia din estul Ucrainei, a declarat că numărul “ameninţările teroriste” au crescut, iar protejarea arsenalelor şi depozitelor de arme şi echipamente militare va fi de asemenea intensificată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor