Ucraina se află pe o cale "ireversibilă" către NATO. Dar numai după încheierea războiului cu Rusia

Jens Stoltenberg - secretarul general al NATO (NATO.int)
Redacţia
11.07.2024

Ucraina se află pe o cale "ireversibilă" către aderarea la NATO, a declarat miercuri Alianţa militară într-un acord final al summitului său, oferind asigurări că Ucrainei i se va permite să se alăture coaliţiei occidentale, dar numai după încheierea războiului cu Rusia, relatează AP News.

Într-un alt stimulent pentru Ucraina, SUA, Olanda şi Danemarca au anunţat că primele avioane F-16 furnizate de NATO sunt pe drum şi vor zbura în această vară, după luni de pregătire. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat aprecierea, pe Twitter, cu privire la efortul de consolidare a forţelor sale aeriene, la scurt timp după ce Ucraina a înregistrat una dintre cele mai letale lovituri ale războiului.

"Viitorul Ucrainei este în NATO. Vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO", potrivit comunicatului celor 36 de membri ai NATO, ai căror lideri se reunesc la Washington în această săptămână.

Alianţa a salutat reformele democratice, economice şi de securitate ale Ucrainei necesare pentru aderare şi a declarat că va primi o invitaţie "atunci când aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi îndeplinite".

În timp ce liderii sunt pregătiţi să ofere Ucrainei mijloacele de a se apăra într-un război aflat acum în al treilea an, ei nu spun nicăieri că Ucraina ar trebui să prevaleze asupra Rusiei. Într-adevăr, declaraţia lor afirmă că "NATO nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Rămânem dispuşi să menţinem canale de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscurile şi a preveni escaladarea".

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Ucraina nu va intra imediat în rândurile alianţei. Dar el a insistat că acest lucru trebuie să se întâmple după terminarea războiului pentru a se asigura că Rusia nu va mai ataca niciodată Ucraina.

"Cred cu tărie că, atunci când luptele vor înceta, trebuie să ne asigurăm că Ucraina are capacităţile necesare pentru a descuraja o viitoare agresiune din partea Rusiei şi că are nevoie de garanţii de securitate", a declarat Stoltenberg.

În ceea ce priveşte asistenţa globală a NATO, el a afirmat: "Nu facem acest lucru pentru că vrem să prelungim un război. O facem pentru că vrem să punem capăt unui război cât mai curând posibil.

Zelenski, temându-se că altfel ţara sa ar fi lăsată să lupte pe termen nelimitat cu o Rusie mai puternică, a luptat pentru a obţine cel puţin o garanţie fermă din partea NATO că Ucraina se poate alătura alianţei militare.

SUA şi alte câteva ţări s-au opus aderării Ucrainei în timpul conflictului cu Rusia, pentru a evita o escaladare a tensiunilor care ar putea duce la un război mai mare. De asemenea, acestea au subliniat că Ucraina trebuie să ia măsuri semnificative pentru a aborda corupţia, precum şi alte reforme sistemice.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a opus mult timp cu înverşunare eforturilor Ucrainei vecine de a adera la alianţa occidentală, declarând-o o ingerinţă în securitatea şi interesele Rusiei.

"Cred că este foarte important să transmitem un mesaj de aici Kremlinului - că drumul Ucrainei către aderarea la NATO este acum ireversibil", a declarat presei preşedintele finlandez Alexander Stubb.

Preşedintele Joe Biden a reafirmat sprijinul SUA pentru Ucraina, dar şi, în general, importanţa NATO. El a menţionat că, de la preluarea mandatului său, numărul aliaţilor care cheltuiesc cel puţin 2% din produsul lor intern brut pentru apărare a crescut de la nouă la 23 şi că numărul grupurilor de luptă s-a dublat pe flancul estic al NATO.

"Putem şi vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO şi o vom face împreună", a spus Biden.

Zelenski, aflat la Washington pentru summitul NATO, a subliniat ceea ce el a numit nevoia urgentă a Ucrainei de avioane de luptă F-16 într-un discurs susţinut marţi seară în faţa unor parlamentari republicani prietenoşi. El a declarat că ţara sa are nevoie de peste 100 pentru a începe să contracareze atacurile aeriene ruseşti devastatoare asupra oraşelor, infrastructurii energetice şi altor ţinte vitale ale Ucrainei. El a afirmat că Rusia foloseşte 300 de avioane pentru a efectua aceste atacuri.

Într-o postare pe X, Zelenski a mulţumit celor trei ţări "pentru că au luat măsuri practice pentru a atinge obiectivul tuturor ucrainenilor: consolidarea forţelor aeriene ucrainene cu avioane F-16". Primele avioane gata de zbor au fost transferate de Olanda şi Danemarca, iar Casa Albă a declarat că acestea vor fi "operaţionale în zbor" în această vară.

Zelenski a mulţumit, de asemenea, Belgiei şi Norvegiei pentru angajamentul lor de a trimite mai multe avioane.

Şase naţiuni, inclusiv Statele Unite, îi instruiesc pe ucraineni să folosească F-16, dar oficialii nu au comunicat numărul exact sau toate locaţiile.

Potrivit unui oficial american, un număr mic de piloţi au absolvit instruirea americană la baza Morris Air National Guard din Tucson, Arizona. Statele Unite au declarat că se aşteaptă să instruiască aproximativ 10 până la sfârşitul anului. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a oferi detalii care nu au fost dezvăluite public.

Zelenski, între timp, s-a întâlnit în privat cu senatorii pentru aproape o oră, miercuri, şi a solicitat mai mult ajutor pentru apărare, a declarat senatorul Chris Coons (D-Delaware).

"El a mulţumit conducerii bipartizane puternice a Senatului pentru furnizarea de fonduri generoase şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la asigurarea faptului că vom livra efectiv", a spus Coons.

Senatorul republican Dan Sullivan (Alaska) a declarat că s-a întâlnit în urmă cu doi ani cu piloţi ucraineni care au solicitat F-16, inclusiv unul care a fost ucis între timp. Zelenski a spus că niciun F-16 nu a ajuns încă în Ucraina, a menţionat Sullivan.

"Acestea sunt unele dintre situaţiile care sunt atât de frustrante pentru oameni ca mine, care au susţinut aceste suplimente pentru securitatea naţională, şi mai important pentru ei, este întârzierea tuturor acestor sisteme de arme. Este cu adevărat scandalos", a spus el.

Separat, miercuri, SUA şi Germania au anunţat că vor începe "desfăşurări episodice" de rachete cu rază lungă de acţiune în Germania în 2026, inclusiv Tomahawk, SM-6 şi rachete hipersonice.

Anunţul este notabil deoarece lansarea terestră a unora dintre aceste rachete din Europa ar fi fost interzisă în temeiul fostului Tratat privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune, a declarat Daryl Kimball, director executiv al Asociaţiei pentru controlul armelor. Acestea au fost interzise deoarece rachetele convenţionale ar fi putut fi modificate pentru a fi capabile nuclear, iar utilizarea lor pe continentul european ar fi însemnat că ţintele potenţiale nu ar fi avut timp să reacţioneze.

Kimball a mai spus că, în timp ce desfăşurarea este probabil făcută pentru a linişti aliaţii, Rusia ar putea răspunde prin desfăşurarea de arme convenţionale sau nucleare proprii.

Aliaţii europeni şi americani au anunţat alte livrări de arme noi, cum ar fi zeci de sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv Patriots, în această săptămână.

Promisiunile de noi arme vin după ce opoziţia parlamentarilor republicani aliaţi cu fostul preşedinte Donald Trump a blocat un pachet de sprijin american pentru Ucraina luni de zile la începutul acestui an, permiţând Rusiei să câştige pe câmpul de luptă împotriva forţelor ucrainene care luptau cu arme şi muniţii în scădere.

Europenii şi NATO, ca o lecţie a acestui eşec, au promis să îşi asume o mai mare parte din responsabilitatea de a asigura un flux sigur de sprijin militar pentru Ucraina.

Trump, între timp, a fost întrebat de mai multe ori la Fox News Radio, în timp ce îşi face campanie pentru un al doilea mandat, dacă doreşte ca SUA să iasă din NATO. El a răspuns: "Nu, vreau ca ei să-şi plătească facturile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor