Ucraina blochează intrarea a doi jurnalişti ruşi care se îndreptau spre Eurovision

Autorităţile ucrainene au blocat intrarea în ţară a doi jurnalişti ruşi care doreau să ajungă în Kiev pentru a raporta despre competiţia Eurovision.
Logo-ul oficial al Eurovisionului.
Logo-ul oficial al Eurovisionului. (Getty Images)

Doi reporteri ai publicaţiei ruseşti Komsomolskaia Pravda, ambii acreditaţi să lucreze la Eurovision, au fost reţinuţi la graniţa ruso-ucraineană şi în cele din urmă au fost întorşi în ţară şi li s-a interzis să pătrundă în Ucraina timp de 3 ani, a declarat Oleg Slobodian, purtător de cuvânt al serviciului vamal.

“Serviciul de frontieră susţine că o acreditare pentru Eurovision nu îţi dă dreptul să treci graniţa”, a scris Slobodian duminică pe Facebook.

Publicaţia rusească a confirmat agenţiei de ştiri TASS că celor doi reporteri li s-a interzis accesul în Ucraina.

Deşi se presupune că Eurovisionul are obiectivul de a reuni oamenii prin intermediul muzicii, competiţia a adoptat deseori tonuri politice în ultimele şase decenii, iar ediţia acestui an nu este o excepţie.

În luna aprilie, Kievul a interzis cântăreţei ruse Iulia Samoilova să intre în Ucraina deoarece aceasta a încălcat legea ucraineană interpretând unele piese muzicale în Crimeea în 2015. Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană în 2014.

Rusia a criticat interdicţia aplicată de Kiev şi nu a acceptat să facă un compromis ca Samoilova să concureze printr-o legătură prin satelit. Ulterior, Rusia s-a retras complet din competiţie.

Anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea a fost urmată de izbucnirea unui război în estul Ucrainei în 2014 între forţele guvernamentale ucrainene şi forţele separatiste pro-Rusia. Acest conflict a provocat până acum cel puţin 9.940 de morţi şi a forţat strămutarea a aproximativ 2 milioane de persoane.

Ucraina se teme de eventuale provocări ce ar putea fi orchestrate de ruşi în timpul Eurovisionului, a declarat Mariana Betsa, şefa departamentului de comunicaţii din cadrul Ministerului ucrainean de Externe.

Ucraina a câştigat anul trecut dreptul de a găzdui Eurovisionul.

Semifinalele vor avea loc în 9 şi 11 mai, iar finala în 13 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe