Ucraina intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia la Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza interdicţiilor impuse produselor agricole ucrainene, au anunţat, luni, oficiali ucraineni, potrivit Reuters.
Demersul ar putea fi trimis "în viitorul apropiat", a declarat un oficial de rang înalt, şi vine ca urmare a deciziei luate de cele trei ţări de a interzice importurile de produse de bază din ţara vecină.
Reprezentantul ucrainean pentru comerţ, Taras Kacika, a declarat într-un interviu că Kievul intenţionează să dea în judecată cele trei ţări, informează POLITICO.
Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, permiţând totuşi tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în alte zone ale lumii.
Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri propriile restricţii privind importurile de cereale ucrainene, după ce executivul Comisiei Europene a decis să nu prelungească interdicţia privind importurile în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE.
Varşovia, Bratislava şi Budapesta afirmă că acţionează în interesul economiilor lor şi al fermierilor lor.
Kacika a declarat că Ucraina ar putea, de asemenea, să impună măsuri reciproce privind importul de fructe şi legume din Polonia dacă Varşovia nu renunţă la măsurile sale suplimentare.
Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că interdicţia Varşoviei acoperă patru cereale, dar a fost extinsă şi la făina din porumb, grâu, rapiţă.
Agenţia de ştiri PAP l-a citat pe Radoslaw Fogiel, şeful comisiei parlamentare poloneze pentru afaceri externe, care a declarat că decizia Ucrainei de a intenta un proces "va avea un efect negativ în Polonia" şi că Ucraina ar trebui să fie conştientă de acest lucru.
"Decizia noastră nu vizează Ucraina, ci este dictată de protecţia fermierului polonez şi de protejarea intereselor Poloniei", a menţionat el.
Kacika a declarat că Kievul este pregătit să "îşi asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în ţările vecine" şi va impune un sistem de licenţe de export de cereale "în timp real".
Datele Ministerului Agriculturii au arătat că 1,4 milioane de tone de produse agricole ucrainene au părăsit ţara cu trenul în primele trei luni ale sezonului iulie-iunie 2023/24, dintr-un volum total de exporturi de 4,5 milioane de tone. Ucraina expediază cereale cu trenul prin punctele de trecere cu Polonia, Slovacia şi Ungaria. De asemenea, Ucraina a expediat pe calea ferată o cantitate suplimentară de 1 milion de tone de uleiuri şi seminţe oleaginoase.