Twitter cenzurează tot conţinutul de la The Epoch Times, însă revine asupra deciziei după protestul publicului

Birourile companiei Twitter din San  Francisco
Birourile companiei Twitter din San Francisco (Justin Sullivan/Getty Images)

Twitter a decis să cenzureze, pe 28 iulie, întregul conţinut al publicaţiei americane The Epoch Times fără explicaţii, ceea ce a ridicat noi probleme legate de libertatea de exprimare pe platformă şi a atras furia a trei senatori americani. Totuşi, sâmbătă, Twitter a revenit asupra deciziei, aparent în urma unui val de critici publice, inclusiv din partea a trei senatori.

Iniţial, platforma de socializare a impus un avertisment pentru toate link-urile ziarului şi accesarea oricărui link al ziarului direcţiona utilizatorii către o pagină intitulată "Avertisment: acest link poate fi nesigur", care îi îndeamnă pe utilizatori să revină la pagina anterioară.

"Linkul pe care încercaţi să îl accesaţi a fost identificat de Twitter sau de partenerii noştri ca fiind potenţial spam sau nesigur", se arăta în avertisment, citând politica URL a Twitter.

În anunţul Twitter se preciza că linkul se poate încadra în oricare dintre cele patru categorii: "linkuri maliţioase care ar putea fura informaţii personale sau ar putea afecta dispozitivele electronice"; "linkuri de tip spam care induc oamenii în eroare sau le perturbă experienţa"; "conţinut violent sau înşelător care ar putea duce la daune în lumea reală"; sau conţinut care, "dacă este postat direct pe Twitter, reprezintă o încălcare a Regulilor Twitter".

Totuşi, pagina de avertizare a Twitter le permitea utilizatorilor să treacă la link-ul The Epoch Times dacă făceau click pe cuvântul "continue" din partea de jos a paginii.

Platforma nu a răspuns la multiplele solicitări de clarificări din partea The Epoch Times.

Senatorul republican Marco Rubio, vicepreşedinte al Comitetului pentru Informaţii (Select Committee on Intelligence), senatorul republican Ron Johnson, membru al Subcomitetuui Permanent pentru Investigaţii, şi senatorul republican Rick Scott, care face parte din Comitetul pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale, au denunţat această măsură ca fiind un act de cenzură.

"Twitter blochează toate linkurile către @EpochTimes, inclusiv un articol despre o supravieţuitoare a traficului de persoane, şi le etichetează ca fiind "spam" şi "nesigure". Twitter trebuie să dea explicaţii pentru acest act scandalos de cenzură", a scris Rubio într-o postare pe Twitter din 29 iulie.

Johnson a descris acţiunea Twitter ca fiind "alarmantă".

"Twitter cenzurează @EpochTimes sub pretextul unui discurs 'nesigur'. Mai ţineţi minte ce s-a întâmplat ultima dată când mass-media corporatistă şi marile companii de tehnologie au încercat să cenzureze investigaţia mea despre corupţia lui Hunter Biden?", a scris el. "Adevărul prevalează întotdeauna".

Scott a întrebat Twitter într-o postare din 29 iulie "unde este respectul pentru libertatea de exprimare şi libertatea presei, Twitter?".

"Ne amintim cu toţii cenzura voastră părtinitoare a [The New York Post] şi cum s-a terminat pentru voi", a spus Scott.

Interviu despre traficul de persoane cenzurat

Printre primii care au fost afectaţi de decizia de cenzurare luată de Twitter a fost Eliza Bleu, o supravieţuitoare a traficului de persoane. Într-un interviu difuzat în premieră joi, femeia a povestit despre modul în care agresorii au pregătit-o, profitând de vulnerabilităţile ei.

Bleu a încercat să posteze din nou linkul după ce a vizionat interviul şi, spre surprinderea şi consternarea ei, a constatat că "nici măcar nu a putut da click pe link".

"Sunt destul de descurajată de faptul că link-ul interviului a fost etichetat ca fiind nesigur, dar nu este nesigur", a declarat ea pentru The Epoch Times.

"Urmărind interviul, oricine poate spune că este destul de educativ", a precizat ea. "Nu am vorbit despre nimic care să nu fie real. Încercam doar să educ, să sensibilizez şi să atrag atenţia asupra acestei probleme."

Ea a adăugat că linkul părea să fie accesibil atunci când interviul a fost difuzat pentru prima dată, dar a fost blocat la un moment dat după aceea.

Twitter vizează presa americană, nu presa de stat chineză

The Epoch Times a fost fondat în 2000 de americani de origine chineză, care au fugit din China comunistă şi au încercat să creeze un organ de presă independent pentru a aduce lumii informaţii necenzurate şi veridice.

Cel puţin 10 membri ai personalului The Epoch Times au fost arestaţi în acel an în China, iar un redactor-şef a petrecut un deceniu în închisoare.

Deşi îşi desfăşoară activitatea în afara Chinei, acest organ de presă a rămas o ţintă constantă a atacurilor din partea regimului chinez în ultimele două decenii.

De-a lungul anilor, tipografia ediţiei din Hong Kong a The Epoch Times a suferit o serie de spargeri violente, inclusiv incendieri, considerate ca fiind încercări ale Beijingului de a intimida publicaţia. Într-o declaraţie oficială de anul trecut, Departamentul de Stat al preşedintelui Joe Biden a condamnat un atac asupra unui reporter al Epoch Times din Hong Kong.

În schimb, marile media de stat chineze rămân accesibile pe platformă până la ora transmiterii acestei ştiri.

Jeffrey Tucker, fondatorul think tank-ului Brownstone Institute şi colaborator al publicaţiei The Epoch Times, a fost şocat de acest lucru şi şi-a exprimat opinia:

"The @EpochTimes, întregul complex media, a fost declarat de Twitter ca fiind nesigur. Acest lucru mă uimeşte, chiar dacă credeam că am depăşit şocul în acest moment", a scris el.

Totuşi, gigantul hi-tech a încetat cenzurarea conţinutului din The Epoch Times în urma unui val de critici publice.

Linkurile The Epoch Times postate pe platforma de socializare funcţionau corect pe 30 iulie.

Nu este clar când a fost făcută modificarea de către compania americană.