Turul doi al alegerilor locale generale în RM: Promo-LEX a raportat primele încălcări

Pavel Postică, reprezentant al Misiunii de Observare Promo-LEX, 28 iunie 2015
Pavel Postică, reprezentant al Misiunii de Observare Promo-LEX, 28 iunie 2015 (serviciul de presă Promo-Lex)

În Republica Moldova se desfăşoară al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale. Potrivit observatorilor Promo-LEX, turul II al alegerilor locale a început în regim obişnuit, cu toate că, până la ora 10:00, au fost raportate şi unele încălcări. Aceştia au colectat datele de la 186 observatori care monitorizează procesul electoral pe întreg teritoriul ţării prin intermediul a 93 echipe mobile, precum şi de la 320 de observatori prezenţi în toate secţiile de votare din municipiul Chişinău şi Comrat.

Mai multe secţii de votare din diferite oraşe ale republicii, inclusiv de la Chişinău, au fost deschise mai devreme sau mai târziu de ora 7:00. Apoi, după deschiderea SV au fost sesizate probleme precum: numărarea întârziată a buletinelor de vot, întârzierea întocmirii procesului verbal, probleme de conexiune la internet, absenţa membrului BESV, renumărarea buletinelor de vot la insistenţa unui observator.

Au fost constatate şi nereguli în ceea ce priveşte infrastructura secţiilor de votare, astfel în unele secţii de votare safe-ul este amplasat în altă încăpere, cabinele de vot sunt amplasate foarte aproape una de altă ceea ce nu garantează secretul votului. Unii au făcut şi astăzi agitaţie electorală în preajma secţiilor de votare, iar în unele localităţi s-a votat cu ştampila „Alegeri locale 14.06.2015”.

În municipiul Chişinău au fost raportate nereguli cum ar fi, sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot, şi prezenţa afişajului electoral în raza a 30 de secţii de votare. Ca şi în primul tur, şi de data aceasta, mai multe secţii de votare nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii sau de vedere.

Observatorii Promo-LEX au identificat trei cazuri de votare în baza buletinelor de vot fără fişa de însoţire, preşedintele BESV argumentând că o astfel de practică este posibilă deoarece persoanele date sunt deja incluse în listele electorale.

Reamintim că duminică, 28 iunie, are loc al doilea tur de scrutin al Alegerilor Locale Generale care se desfăşoară în 457 de localităţi, inclusiv şi în Chişinău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe