Turcia, după ce a cumpărat arme de la ruşi: Rămânem un aliat de încredere al NATO

Turcia a declarat că rămâne un aliat de încredere al NATO după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a respins temerile Occidentului privind achiziţionarea de către Ankara a unui sistem de rachete din Rusia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat la o conferinţă de presă, desfăşurată joi, că relaţiile bune ale Ankarei cu Moscova nu reprezintă o ruptură de Occident, în ciuda neliniştilor exprimate de unii aliaţi NATO.

Turcia a generat semne de întrebare în sânul NATO după ce a anunţat marţi că a semnat un contract pentru cumpărarea unor sisteme de rachete sol-aer S-400 din Rusia, acesta fiind cel mai semnificativ acord încheiat de Ankara cu un furnizor militar din afara alianţei vestice.

Accordul a generat temeri în Occident din cauza compatibilităţii sistemului S-400 cu echipamentele militare ale NATO.

Pentagonul a precizat că “în general este o idee bună” ca aliaţii NATO să cumpere echipamente interoperabile.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a declarat marţi că “în cazul în care Turcia va cumpăra aceste sisteme S-400, după cum s-a raportat... acest lucru, bineînţeles, ne va îngrijora”.

Erdogan a respins temerile occidentale într-un discurs ţinut miercuri, în Ankara, la o întrunie a partidului său de guvernământ AKP (Justiţie şi Dezvoltare).

“Ei au luat-o razna pentru că am semnat un contract pentru sistemul S-400 [cu Rusia]. Şi ce dacă?”, a declarat el.

“Suntem obligaţi să luăm măsuri de siguranţă şi securitate pentru a ne apăra ţara. [Preşedintele rus Vladimir] Putin şi cu mine suntem determinaţi în privinţa acestei chestiuni”, a mai adăugat Erdogan.