Turcia, după ce a cumpărat arme de la ruşi: Rămânem un aliat de încredere al NATO

Turcia a declarat că rămâne un aliat de încredere al NATO după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a respins temerile Occidentului privind achiziţionarea de către Ankara a unui sistem de rachete din Rusia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat la o conferinţă de presă, desfăşurată joi, că relaţiile bune ale Ankarei cu Moscova nu reprezintă o ruptură de Occident, în ciuda neliniştilor exprimate de unii aliaţi NATO.

Turcia a generat semne de întrebare în sânul NATO după ce a anunţat marţi că a semnat un contract pentru cumpărarea unor sisteme de rachete sol-aer S-400 din Rusia, acesta fiind cel mai semnificativ acord încheiat de Ankara cu un furnizor militar din afara alianţei vestice.

Accordul a generat temeri în Occident din cauza compatibilităţii sistemului S-400 cu echipamentele militare ale NATO.

Pentagonul a precizat că “în general este o idee bună” ca aliaţii NATO să cumpere echipamente interoperabile.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a declarat marţi că “în cazul în care Turcia va cumpăra aceste sisteme S-400, după cum s-a raportat... acest lucru, bineînţeles, ne va îngrijora”.

Erdogan a respins temerile occidentale într-un discurs ţinut miercuri, în Ankara, la o întrunie a partidului său de guvernământ AKP (Justiţie şi Dezvoltare).

“Ei au luat-o razna pentru că am semnat un contract pentru sistemul S-400 [cu Rusia]. Şi ce dacă?”, a declarat el.

“Suntem obligaţi să luăm măsuri de siguranţă şi securitate pentru a ne apăra ţara. [Preşedintele rus Vladimir] Putin şi cu mine suntem determinaţi în privinţa acestei chestiuni”, a mai adăugat Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe