Turcia neagă că ar fi cerut scuze Rusiei pentru doborârea unui bombardier

Premierul turc Binali Yildirim susţine că Turcia şi-a exprimat doar regretele către Rusia pentru doborârea unui avion de luptă rusesc în Siria, negând rapoartele care susţin că Ankara ar fi cerut scuze.
Premierul turc Binali Yildirim.
Premierul turc Binali Yildirim. (Captură Foto)

Premierul Binali Yildirim nu a confirmat faptul că se acordă o compensare ruşilor pentru doborârea unui avion militar în noiembrie 2015, ci numai şi-a exprimat regretul către Rusia pentru doborârea avionului rusesc la graniţa siriană, a raportat marţi presa turcă.

“Compensarea Rusiei nu este pe masa discuţiilor, noi doar ne-am exprimat regretele”, a precizat premierul turc, fiind citat de CNN-Turcia, la câteva ore după ce acesta ar fi precizat că este pregătit să ofere o compensaţie pentru incident.

Kremlinul a susţinut luni că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut scuze preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o scrisoare.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a confirmat trimiterea scrisoarii, dar a precizat că preşedintele turc şi-a exprimat doar regretul şi a cerut familiei pilotului rus ucis să scuze tabăra turcă.

Afirmaţiile premierului turc au avut loc în condiţiile în care Kremlinul a precizat marţi că preşedintele Putin va discuta miercuri cu Erdogan prin telefon.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat, în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii, că Rusia nu s-a aşteptat ca relaţiile afectate cu Turcia să se îndrepte în doar câteva zile.

Anterior, Putin declarase că pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, care s-au deteriorat după ce forţa aeriană turcă a doborât avionul de luptă rusesc la graniţa siriană, condiţia este ca preşedinele Erdogan să ceară scuze, iar Turcia să plătească o compensaţie pentru uciderea plotului rus.

Ankara susţine că bombardierul a fost doborât după ce a pătruns ilegal în spaţiul aerian turcesc, acuzaţie respinsă de Moscova. Cei doi piloţi ruşi s-au paraşutat din avion, dar unul dintre ei a fost împuşcat în timpul aterizării de către militanţii aflaţi la sol în Siria.

Yildirim a declarat reporterilor în Parlament că se derulează proceduri legale împotrivă unei persoane aparent vinovate de uciderea pilotului rus.

După scrisoarea trimisă lui Putin în care îşi exprima regretul privind acest incident, Erdogan a declarat că acum Ankara îşi va normaliza rapid relaţiile cu Moscova. Totuşi, Kremlinul a făcut apel la cumpătare.

“Nu ar trebui să credem că este posibil să normalizăm totul în doar câteva zile, dar vom continua în această direcţie”, a susţinut Peskov.