Turcia lansează o campanie de suprimare după un atac cu bombă în sud-est

Un atac cu maşină capcană la un punct de control în sud-estul Turciei s-a soldat cu moartea a opt civili şi a nouă soldaţi. Guvernul turc a lansat o operaţiune militară ca răspuns la atac.
Fumul se ridică de la locul unui atac cu bombă desfăşurat de kurzi în sud-estul Turciei, pe autostrada Semdinli-Yuksekova, 9 octombrie 2015.
Fumul se ridică de la locul unui atac cu bombă desfăşurat de kurzi în sud-estul Turciei, pe autostrada Semdinli-Yuksekova, 9 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.10.2016

Opt civili şi nouă soldaţi au murit în timpul exploziei de duminică, au raportat agenţiile de presă. Citând o declaraţie făcută de Forţele Armate Turce, agenţia de ştiri Anadolu a susţinut că atacul a avut loc în timp ce soldaţii inspectau automobile în jurul orei 9:45 a.m. în faţa unui punct de control pe autostrada Semdinli-Yuksekova, în apropierea graniţelor cu Irak şi Iran.

Autorităţile turce au impus o interdicţie totală în ceea ce priveşte relatările mass-mediei în legătură cu atacul, invocând ca motive ordinea publică şi securitatea naţională.

Explozia a produs un crater cu o lăţime de 15 metri şi o adâncime de 7 metri. O staţie de infanterie localizată în spatele punctului de control a suferit de asemenea daune serioase.

Ministrul turc al Energiei, Berat Albayrack, a condamnat atacul în timpul unui discurs susţinut duminică în Istanbul, cerând tuturor ţărilor să se unească împotriva terorismului. Sute de civili au murit în cadrul campaniei de suprimare guvernamentale desfăşurate în ultimul an asupra grupurilor care luptă pentru independenţa kurzilor în regiune.

Joia trecută, o bombă amplasată pe o motocicletă a explodat în apropierea unei secţii de poliţie în Istanbul, rănind uşor 10 persoane. Vineri, grupul Şoimii de Eliberare a Kurdistanului şi-a asumat răspunderea asupra incidentului. De atunci, poliţia a arestat şase persoane ce au avut legături cu atacul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor