Turcia introduce un tarif de 40% pentru importurile de vehicule din China: minim 7.000 USD pe vehicul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Redacţia
08.06.2024

Turcia va impune un tarif suplimentar de 40% la importurile de vehicule din China pentru a preveni o posibilă deteriorare a balanţei de cont curent şi pentru a proteja producătorii locali, a anunţat sâmbătă Ministerul Comerţului.

Anunţul vine în contextul în care China se confruntă deja cu presiuni comerciale crescânde la nivel global din cauza exporturilor sale tot mai mari de vehicule electrice, despre care multe ţări susţin că sunt puternic subvenţionate de Beijing pentru a susţine economia aflată în criză.

Comisia Europeană urmează să anunţe săptămâna viitoare dacă va impune şi ea tarife suplimentare provizorii.

Potrivit unei ştiri Reuters, tariful suplimentar al Turciei va fi de cel puţin 7.000 de dolari pe vehicul, începând cu 7 iulie, conform unei decizii prezidenţiale publicate în Monitorul Oficial al ţării.

„Un tarif suplimentar va fi impus la importul de vehicule de pasageri convenţionale şi hibride din China pentru a susţine şi proteja cota în scădere a producţiei interne,” a declarat Ministerul Comerţului.

Într-o declaraţie, ministerul a adăugat că decizia privind tariful suplimentar a fost luată având în vedere obiectivele de deficit de cont curent şi eforturile de stimulare a investiţiilor şi producţiei interne.

Decizia specifică faptul că, dacă tariful de 40% calculat din preţul unui vehicul importat este sub 7.000 de dolari, se va aplica tariful minim de 7.000 de dolari.

În 2023, Turcia a impus tarife suplimentare pentru importurile de vehicule electrice din China şi a implementat reglementări privind întreţinerea şi serviciile pentru aceste vehicule.

Guvernul încurajează creşterea producţiei şi a exporturilor pentru a reduce deficitul cronic de cont curent, care a fost de 45,2 miliarde de dolari anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor