Turcia alege să fie primul membru NATO care să se alăture rivalului rus al grupului occidental G7

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)
Redacţia
05.09.2024

Turcia a devenit primul membru NATO care a depus o cerere oficială de aderare la grupul BRICS al ţărilor cu pieţe emergente, condus de Rusia şi China, subliniază The Telegraph.

Oficial, demersul pare să fie un semn al frustrării Ankarei faţă de Occident din cauza negocierilor îndelung întârziate pentru aderarea la UE, care au stagnat ani de zile după ce au început în 2005, şi al sprijinului occidental pentru războiul Israelului din Gaza.

Deşi face parte din alianţa militară dominată de SUA, Ankara nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale impuse Kremlinului pentru invazia ilegală a lui Vladimir Putin în Ucraina.

În schimb, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a jucat un rol de mediere între Rusia şi Ucraina, având un rol crucial în negocierile privind transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră şi recentul schimb de prizonieri dintre Moscova şi Washington.

„Turcia poate deveni o ţară puternică, prosperă, prestigioasă şi eficientă dacă îşi îmbunătăţeşte simultan relaţiile cu Estul şi Vestul”, a declarat el la Istanbul la sfârşitul săptămânii.

Erdogan, care a criticat în mod repetat sprijinul SUA pentru războiul Israelului împotriva Hamas, a insistat că Ankara nu trebuie să aleagă între UE şi alţi parteneri într-o lume tot mai polarizată.

„Dimpotrivă, trebuie să ne dezvoltăm relaţiile atât cu acestea, cât şi cu alte organizaţii, pe o bază reciproc avantajoasă”, a spus el. „Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, ci îi va face rău”.

BRICS încearcă să rivalizeze pe scena mondială cu grupul G7 al naţiunilor bogate, condus de SUA. Din această coaliţie economică fac Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, iar Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egiptul au aderat la începutul acestui an.

Rusia şi China, ambele ghimpi în coasta NATO, au o alianţă „fără limite”, care s-a adâncit de când Moscova a fost ostracizată de Occident.

Candidatura Turciei va fi discutată în cadrul unei reuniuni BRICS care va avea loc în Rusia în octombrie. Kremlinul a salutat rapoartele privind dorinţa Ankarei de a adera în iunie, dar actul de echilibrare este de natură să tensioneze relaţiile cu SUA şi alţi membri NATO.

Surse au declarat pentru Bloomberg că guvernul turc consideră că „centrul de greutate geopolitic” se îndepărtează de cele mai dezvoltate economii.

Sinan Ulgen, fost diplomat şi director al think tank-ului EDAM din Istanbul, a declarat pentru Newsweek că este vorba despre o „strategie de consolidare a relaţiilor cu puterile non-occidentale într-un moment în care hegemonia SUA este în declin”.

„Relaţia bilaterală cu SUA a fost, de asemenea, problematică”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor