Turcan, după decizia CCR privind mărirea pensiilor cu 40%: E nevoie de 138 miliarde de lei, pe care bugetul le-ar suporta cu greu acum

Raluca Turcan - gov.ro
Raluca Turcan - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, după ce Curtea Constituţională a dat undă verde majorării pensiilor cu 40%, că efortul bugetar pentru acoperirea acestei creşteri ar fi de aproximativ 138 miliarde de lei, adăugând că, în momentul de faţă, o astfel de sumă este greu de suportat de către bugetul statului.

“Aşteptăm motivarea CCR, aş dori să fac câteva clarificări cu privire la cum s-a ajuns la această decizie a Curţii Constituţionale. După cum bine ştiţi, există o lege – 127 – prin care pensiile ar fi ajuns să crească cu 40% de la 1 septembrie. Pentru ca această recalculare a pensiilor şi creşterea lor la 1 septembrie să fie de 40%, ar fi însemnat ca în momentul intrării în vigoare şi publicării în Monitorul Oficial a acestei legi, adică în iulie 2019, să înceapă actualizarea tuturor pensiilor, evaluarea lor, astfel încât să urmeze procesul de recalculare.

Pentru asta ar fi fost nevoie de un ordin de ministru într-o guvernare PSD, în 90 de zile, aşa prevede legea. Ceea ce nu s-a întâmplat. Practic, aveam o lege în vigoare pentru care nimeni în guvernele anterioare celui de anul trecut, deci Guvernul PSD, nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este unul de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce, în momentul de faţă, este greu de suportat de către bugetul statului”, a afirmat Turcan într-o conferinţă de presă.

De asemenea, ministrul Muncii a precizat că, din cauza motivelor prezentate mai sus, fostul Guvern Orban a decis ca pensiile să crească cu 14%, adică un „cuantum suportabil” care să nu ducă la blocaje care să îi afecteze şi pe pensionari şi pe salariaţi.

“Atunci când vorbim de pensii, cel mai important pe care trebuie să îl garantăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului de pensii şi nu mai puţin important este să avem şi echitate şi contributivitate în sistemul de pensii. Ca atare, din momentul preluării acestui mandat, am decis cu toţii să creăm un grup de experţi prin care să răspundem acestei aşteptări pe care o au cei 4,9 milioane de pensionari, şi anume: echitate, contributivitate şi sustenabilitatea pe termen lung a plăţii pensiilor în România”, a mai transmis Raluca Turcan.

Întrebată de unde sunt bani pentru majorarea pensiilor, ministrul Muncii a susţinut următoarele: “În momentul de faţă, avem buget alocat pentru pensii şi anul acesta, în bugetul pe care l-am trimis Ministerului Finanţelor, urmărim ca cel puţin indexarea curată a inflaţiei să se realizeze la nivelul pensiilor din sistemul public de pensii”.

Remarcile Ralucăi Turcan vin după ce CCR a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd şi majorarea cu 40% a punctului de pensie. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne