Tulcea: Cocorii revin în Delta Dunării

În România trăiesc două specii de cocor, “Cocorul mare” (Grus grus) (114 cm), care cuibăreşte în delta Dunării şi “Cocorul mic” (Anthrpodes virgo), care atinge 96 de cm înălţime şi poate fi văzut rar deoarece este numai în trecere, cuibărind în Asia Centrală şi iernând în delta Nilului. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
18.10.2009

Câteva exemplare de cocori sălbatici au fost observate în Delta Dunării, după ce în ultimii zeci de ani aceştia au ocolit zona.

"Am înţeles că s-au semnalat exemplare de cocori în Delta Dunării. Poate că ar trebui ca această specie să fie mai bine studiată şi să se identifice acele elemente care creează o stare de disconfort şi fac specia să ocolească zona" - a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.

El a menţionat că în Delta Dunării au existat în urmă cu câteva decenii elani şi castori, însă aceste specii au dispărut, ca urmare a modificărilor hidrotehnice.

"Castorul, de exemplu, este un foarte bun hidrotehnician, dar, schimbându-se regimul hidrologic al Dunării, şi habitatul acestuia s-a redus", a spus Baboianu.

Consideraţi vestitorii înaripaţi ai primăverii, cocorii erau cândva foarte răspândiţi, dar numărul lor a început să scadă continuu din cauza degradării habitatului. Este vorba în special de asanarea mlaştinilor, care ar fi fost "casa" preferată de sute sau mii de perechi de cocori.

În Delta Dunării au fost inventariate până în prezent 5.380 de specii de floră şi faună, 39 dintre acestea fiind noi pentru ştiinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor