Tulcea a devenit "Oraşul Reciclării". Ce parametri au fost luaţi în considerare

(MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)

Titlul de "Oraşul Reciclării" a revenit municipiului Tulcea, care a participat alături de alte 18 oraşe la competiţia organizată de o companie de ambalaje. În Tulcea există sistemul cel mai performant de colectare selectivă a deşeurilor dintre municipiile care au fost monitorizate, au anunţat organizatorii.

Competiţia s-a desfăşurat în perioada 1 septembrie 2012 - 28 februarie 2013, iar Tulcea a obţinut cel mai mare punctaj la evaluarea finală. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a acordat premiul respectiv în cadrul galei care a avut loc joi seară.

Tulcea a mai câştigat şi marele premiu care constă în amenajarea unei zone de picnic conform prevederilor din Legea Picnicului. Locul de picnic va fi realizat după proiectul "Pallet Picnic Park", desemnat cel mai eco-creativ proiect în cadrul competiţiei "Picnic Design 2012", au informat organizatorii. Locul respectiv va fi realizat din module de păleţi din lemn, până la finalul anului 2013.

Fiecare oraş participant la competiţie s-a remarcat prin anume caracteristici care au fost luate în considerare - calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect şi comunicarea acestuia către populaţie.

Primăriile din Alexandria şi Craiova, nou intrate în sistemul de colectare separată a ambalajelor, au fost remarcate şi încurajate. Edilii din Roman, Slobozia, Baia Mare, Iaşi şi Braşov au câştigat premiul de excelenţă la categoria "Linia Întâi", pentru că s-au înscris primele în concurs.

Primăriile municipiilor Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva şi Cluj-Napoca au fost premiate la categoria "Trâmbiţare", pentru comunicarea competiţiei către populaţie, iar Primăria Sectorului 1 Bucureşti, cele din Arad şi Bacău s-au clasat pe primele locuri la colectarea celei mai mari cantităţi de deşeuri.

"Autorităţile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor legale de reciclare - este vorba despre reducerea lunară, cu 15 la sută, a cantităţii de gunoi depus pe groapă şi reciclarea a 50 la sută din deşeul menajer până în 2020. Doar prin implicarea acestora, a populaţiei şi prin susţinerea industriei putem atinge standardele europene impuse şi ţara noastră poate performa în domeniul reciclării", a declarat Sorin Cristian Popescu, director general al firmei organizatoare.

În cadrul competiţiei, au fost strânse selectiv peste 5,5 milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje, dintre care peste două milioane de kilograme de plastic, peste 3,1 milioane de kilograme de hârtie-carton, 451.000 de kilograme de sticlă şi peste 30.000 de kilograme de metal.