Tudor Giurgiu începe campania pentru salvarea cinematografelor româneşti

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), susţinută de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a declanşat o campanie amplă care urmăreşte stoparea fenomenului de dispariţie a cinematografelor, numită "Salvaţi Marele Ecran!".

"În prezent, România este ţara europeană cu cele mai puţine ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supravieţuit mai puţin de 30. În mai puţin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori faţă de anii '90 şi mai puţin de zece cinematografe au fost modernizate. 78% dintre oraşele României nu au niciun cinematograf funcţional", se arată în comunicatul de presă transmis luni.

Campania de revigorare a recondiţionării sălilor şi a vizionărilor de filme pe marele ecran cuprinde, printre altele: un site interactiv — www.salvatimareleecran.ro—, un program special de filme la TIFF, campanii de crowdfunding1, o caravană prin ţară, alături de seminarii şi dezbateri cu specialişti din Europa Centrală şi de Est.

"Sălile de cinema s-au transformat pe rând, în ultimii 20 de ani, în săli de bingo, case de schimb valutar, lăcaşuri de cult, discoteci, supermarket, fast food, magazine de mobilă, restaurante de nunţi. Bâlbâielile au fost majore, sălile s-au plimbat între România Film şi între primării. În momentul de faţă, problema sălilor de cinema e ca un fel de minge care se plimbă de la o guvernare la alta, dar nimeni nu-şi asumă decizii tranşante", a afirmat Tudor Giurgiu, preşedintele APFR şi iniţiatorul campaniei.

Scopul campaniei ''Salvaţi Marele Ecran!'' este sensibilizarea autorităţilor responsabile şi a opiniei publice pentru restaurarea conservării, modernizării şi reintroducerii în sistem a cinematografelor existente, dar nefuncţionale.

"Campania are o ţintă precisă. Ne propunem ca în următorii doi ani să avem, într-o primă fază, o reţea de cel puţin cinci sau şase săli de cinematograf modernizate. Primăriile trebuie să lucreze cu manageri culturali şi cu ONG-uri interesate în transformarea unor astfel de locuri, azi moarte, în cinematografe moderne, cu tehnică digitală, săli care pot găzdui şi alte evenimente de interes pentru comunitatea locală", a precizat Tudor Giurgiu.

În curând va fi demarată prima campanie publică de strângere de fonduri, cu ajutorul unei platformei de crowdfunding, pentru un cinematograf care are nevoie de modernizare şi echipament nou.

Totodată, TIFF 2014 va organiza în perioada 31 mai — 1 iunie, un workshop pentru accesarea unor fonduri cu scopul reabilitării cinematografelor, precum şi prezentarea unor proiecte de succes care dezvăluie modul în care au fost renovate şi retehnologizate cinematografe din Polonia şi Croaţia.

"Totodată, o secţiune specială la TIFF va reuni filme care vorbesc despre dragostea pentru marele ecran. Printre acestea, 'Cinema at the End' (r. Meritxell Soler, Julian Vazquez), un road movie în care o tânără călătoreşte din oraşul natal până la capătul lumii, în Argentina, pentru a descoperi cum şi de ce dispar cinematografele, şi 'The Last Remaining Seats' (r. Mario Piperides, Grecia — Cipru,), un documentar despre eforturile a doi oameni de a redeschide sala de cinema din satul lor", se arată în comunicat.

O înţelegere mai eficientă a scopului urmărit de campanie se obţine şi prin vizionarea filmului documentar realizat de Alexandru Belc (8 martie), ''Cinema, mon amour'', care analizează motivele din spatele degradării sălilor de cinema, oferind şi o imagine actuală a cinematografelor funcţionale sau abandonate din întreaga ţară.

Filmul va fi prezentat în premieră la TIFF 2014, iar ulterior va fi organizată o caravană ce va călători în mai multe oraşe din ţară.

Note:

1. colecţie de finanţare de la un număr mare de susţinători, pentru susţinerea unei iniţiative

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură