Trupele de ordine ale Venezuelei blochează un marş al opoziţiei către Parlament cu gaze lacrimogene

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Forţele de securitate venezuelene au folosit marţi gaze lacrimogene pentru a opri protestatarii conduşi de liderul opoziţiei, Juan Guaido, să participe la un marş către Parlamentul naţional, asupra căruia parlamentarii pro-Maduro au preluat controlul în ianuarie.

Marşul, la care au participat câteva mii de manifestanţi din opoziţie, a înaintat doar câteva blocuri spre Congresul din centrul Caracasului, înainte ca o unitate de poliţie anti-revoltă să baricadeze drumul şi să folosească gaze lacrimogene pentru a împrăştia mulţimea.

Ulterior, parlamentarii opoziţiei au organizat o şedinţă în aer liber în cartierul Las Mercedes din apropiere, aşezând scaune pe o stradă principală.

„Suntem o majoritate puternică care poate schimba această ţară”, a spus Guaido în timpul sesiunii. „Dictatura crede că ne poate înfrunta, că ne poate linişti”.

De câteva săptămâni, Guaido a cerut venezuelenilor să se alăture marşului ca o modalitate de a reînvia protestele stradale împotriva guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, pe care Washingtonul a încercat să-l facă să demisioneze prin aplicarea de sancţiuni economice.

Protestele împotriva lui Maduro au apărut în 2019, dar s-au stins pe măsură ce Partidul Socialist de guvernare s-a agăţat de putere.

Marşul de marţi a fost prima manifestare de când Guaido s-a întors, pe 11 februarie, dintr-un tur diplomatic care a inclus o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump la Casa Albă.

Guvernul lui Maduro a organizat marţi mitinguri în centrul Caracasului, la care au participat sute de susţinători cu cămăşi roşii.

Un grup de parlamentari susţinuţi de Partidul Socialist s-au instalat ca lideri ai Congresului în ianuarie, după ce trupele i-au interzis lui Guaido să participe la o sesiune în care trebuia să fie ales pentru un al doilea mandat ca şef Camerei.

Peste 50 de ţări l-au recunoscut anul trecut pe Guaido drept preşedinte legitim al Venezuelei în urma controverselor legate de procesul electoral din 2018 a lui Maduro, care este considerat fraudulos.

Anul acesta, Venezuela va organiza alegeri parlamentare, dar opoziţia nu a stabilit dacă va participa - pe fondul temerilor legate de incorectitudinea procesului electoral care va fi organizat de Nicholas Maduro, liderul marxist al Venezuelei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe