Trump va anunţa tarife de 25% pentru aluminiu şi oţel, în timp ce taxele impuse de China împotriva SUA intră în vigoare
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/09/2024_09_04_360_1725434720_rsz_crp_top.jpg)
Donald Trump a declarat că va anunţa luni noi tarife de 25% la toate importurile de oţel şi aluminiu în SUA, care vor afecta „pe toată lumea”, inclusiv pe cei mai mari parteneri comerciali ai săi, Canada şi Mexic, într-o altă escaladare majoră a revizuirii politicii sale comerciale, transmite Guardian.
Anunţul prealabil al lui Trump a venit în timp ce tarifele de retorsiune ale Chinei, anunţate săptămâna trecută, au intrat în vigoare. Măsurile vizează produse în valoare de 14 miliarde de dolari, cu un tarif de 15% pentru cărbune şi GNL şi de 10% pentru ţiţei, echipamente agricole şi unele vehicule.
Preşedintele SUA, vorbind cu reporterii duminică la bordul Air Force One, a mai spus că va anunţa marţi sau miercuri tarife reciproce - creşterea ratelor tarifare americane pentru a le egala pe cele ale partenerilor comerciali - care vor intra în vigoare „aproape imediat”. „Şi foarte simplu, este, dacă ei ne taxează, noi îi taxăm”, a spus Trump despre planul de tarife reciproce.
Măsura privind oţelul şi aluminiul a adus o reacţie rapidă din partea lui Doug Ford, premierul provinciei canadiene Ontario, care l-a acuzat pe preşedintele american de „schimbarea obiectivelor şi haos constant” care ar pune economia în pericol.
Tarifele de luni ar urma sa se adauge taxelor existente pentru metale.
Cele mai mari surse de importuri de oţel din SUA sunt Canada, Brazilia şi Mexic, urmate de Coreea de Sud şi Vietnam, conform datelor guvernamentale şi ale Institutului american al fierului şi oţelului.
Cu o marjă mare, Canada este cel mai mare furnizor de aluminiu metalic primar către SUA, reprezentând 79% din importurile totale în primele 11 luni ale anului 2024. Mexicul este un furnizor important de deşeuri de aluminiu şi aliaje de aluminiu.
În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife de 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu, dar ulterior a acordat mai multor parteneri comerciali cote scutite de taxe vamale, inclusiv Canadei, Mexicului şi Braziliei.
Joe Biden a extins aceste cote la Marea Britanie, Japonia şi Uniunea Europeană, iar utilizarea capacităţii oţelăriilor din SUA a scăzut în ultimii ani. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că noile tarife se vor adăuga taxelor existente pe oţel şi aluminiu.
Lansarea de către Trump a tarifelor a fost criticată pe scară largă şi a determinat reacţii volatile ale pieţei şi teama că vor urma şi altele. Beijingul a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului, dar, în rest, răspunsul său a fost moderat. Tarifele impuse de Trump sunt cu mult sub nivelul pe care acesta l-a anunţat în timpul campaniei electorale, iar analiştii au afirmat că regimul comunist chinez era pregătit pentru acestea.
Acţiunile Beijingului - care includ, de asemenea, investigaţii asupra mai multor companii americane, inclusiv Google - au fost considerate de analişti ca fiind măsurate şi lăsând loc pentru negocieri.
Pe fondul unei reacţii mai ample faţă de agresivitatea economică a lui Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat într-un interviu difuzat duminică că este dispus să răspundă simetric cu preşedintele american în privinţa tarifelor. „Am făcut-o deja şi o voi face (sic) din nou”.
Macron a declarat pentru CNN că UE nu ar trebui să fie o „prioritate absolută” pentru SUA, spunând: „Este Uniunea Europeană prima voastră problemă? Nu, nu cred. Prima voastră problema este China, aşa că ar trebui să vă concentraţi pe prima problemă”.
Macron a declarat că tarifele ar dăuna economiilor europene, dar şi SUA, având în vedere nivelul legăturilor economice. „Înseamnă că dacă puneţi tarife pe o mulţime de sectoare, vor creşte costurile şi se va crea inflaţie în SUA. Este ceea ce îşi doreşte poporul vostru? Nu sunt atât de sigur”, a spus el.
El a afirmat că UE trebuie să fie pregătită să reacţioneze la acţiunile SUA, dar a subliniat că blocul celor 27 de naţiuni ar trebui în principal „să acţioneze pentru noi înşine”. „Acesta este motivul pentru care, pentru mine, prioritatea principală a Europei este agenda competitivităţii, agenda apărării şi securităţii, ambiţia IA şi să acţionăm rapid pentru noi înşine.
„Dacă, între timp, avem [o] problemă tarifară, le vom discuta şi o vom rezolva”.
Trump s-a plâns mult timp de faptul că tarifele de 10% ale UE la importurile de automobile sunt mult mai mari decât cele de 2,5% din SUA. El afirmă în mod frecvent că Europa „nu ne ia maşinile”, dar transportă milioane spre vest peste Atlantic în fiecare an.
Comisia Europeană a declarat luni că va reacţiona pentru a proteja interesele UE, dar a precizat că nu va răspunde până când nu va avea clarificări detaliate sau scrise cu privire la măsuri. „UE nu vede nicio justificare pentru impunerea de taxe vamale asupra exporturilor sale. Vom reacţiona pentru a proteja interesele întreprinderilor, lucrătorilor şi consumatorilor europeni împotriva măsurilor nejustificate”, a afirmat Comisia într-o declaraţie.
Trump a semnalat, de asemenea, tarife împotriva industriei de semiconductoare din Taiwan - pe care a acuzat-o în mod repetat şi fără dovezi că fură afaceri din SUA. Taiwanul pare să se străduiască acum să împiedice acest lucru. Săptămâna aceasta, înalţi funcţionari economici vor zbura spre SUA pentru a se întâlni cu omologii lor. De asemenea, se pare că guvernul taiwanez şi compania petrolieră de stat iau măsuri pentru a cumpăra mai mult gaz şi petrol din SUA, pentru a reduce excedentul comercial al Taiwanului - un factor-cheie invocat de Trump în adoptarea tarifelor.