Trump şi copiii săi, trimişi în judecată în statul New York pentru fraudă. Fostul preşedinte acuză o “vânătoare de vrăjitoare”

Donald Trump (Joshua Roberts / Getty Images)
Andrei Popescu
22.09.2022

Fostul preşedinte american Donald Trump şi copiii săi adulţi au fost daţi în judecată miercuri pentru ceea ce procurorul general al statului New York a numit numeroase acte de fraudă şi fals în declaraţii, fiind acuzaţi că au denaturat valorile proprietăţilor imobiliare pentru a obţine împrumuturi favorabile şi beneficii fiscale.

Procesul civil, intentat la un tribunal din statul New York, în Manhattan, a acuzat Trump Organization de abateri în pregătirea declaraţiilor anuale ale situaţiei financiare a lui Trump din 2011 până în 2021.

De asemenea, procesul a citat ca inculpaţi Trump Organization - o companie de familie care administrează hoteluri, terenuri de golf şi alte proprietăţi imobiliare din întreaga lume - precum şi pe fiii fostului preşedinte, Donald Trump Jr. şi Eric Trump, şi pe fiica sa Ivanka Trump, relatează Reuters.

Procurorul general Letiţia James, o democrată, a declarat că biroul său a descoperit peste 200 de exemple de evaluări înşelătoare ale activelor, iar în plângere sunt menţionate 23 de active pe care le-a numit "umflate în mod grosolan şi fraudulos".

Într-o postare pe reţelele de socializare, Trump a numit procesul, care poate fi una dintre cele mai mari lovituri juridice pentru omul de afaceri republican devenit politician de când a părăsit funcţia în ianuarie 2021, "o altă vânătoare de vrăjitoare" şi a lansat un atac personal la adresa procurorului James.

De asemenea, procesul este intentat în contextul în care Trump se gândeşte să candideze din nou la preşedinţie în 2024.

Trump este acuzat ca şi-a umflat averea netă cu miliarde de dolari pentru a determina băncile să împrumute bani companiei sale în condiţii mai favorabile, pentru a satisface condiţiile de împrumut în continuare, pentru a convinge asigurătorii să ofere acoperire pentru limite mai mari la prime mai mici, pentru a obţine beneficii fiscale şi în alte scopuri.

James încearcă să le interzică permanent lui Trump şi celor trei copii ai săi, care au primit calitatea de inculpaţi în acest caz, să mai fie directori în orice corporaţie din New York, să le interzică lui Trump şi Organizaţiei Trump să mai facă achiziţii de bunuri imobiliare comerciale în New York timp de cinci ani şi ca aceştia să restituie toate beneficiile financiare obţinute într-un mod presupus fraudulos - estimate la 250 de milioane de dolari.

James a declarat că biroul său a respins ofertele de înţelegere înaintate de inculpaţi, dar a precizat că "uşile noastre sunt întotdeauna deschise" pentru negocieri viitoare.

Organizaţia Trump a fost acuzată separat de fraudă fiscală penală de către procuratura districtului Manhattan şi se pregăteşte pentru un proces care va avea loc pe 24 octombrie. Fostul său director financiar Allen Weisselberg - care este, de asemenea, citat ca inculpat în procesul lui James - a pledat vinovat şi se aşteaptă să depună mărturie împotriva companiei.

După conferinţa de presă a lui James, Trump a denigrat pe reţelele de socializare integritatea acesteia:

"Este o impostoare care a făcut campanie pe o platformă 'get Trump', în ciuda faptului că, sub supravegherea ei, oraşul este unul dintre dezastrele lumii în ceea ce priveşte infracţiunile şi omorurile!" a scris Trump.

James a deschis ancheta civilă privind practicile de afaceri ale lui Trump după ce Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, a declarat în cadrul unei mărturii în Congresul SUA că preşedintele a umflat valoarea unor active pentru a economisi bani la împrumuturi şi asigurări.

"Biroul procurorului general şi-a depăşit autoritatea statutară, băgându-se în tranzacţii în care nu a avut loc absolut nicio neregulă", a declarat Alina Habba, avocata lui Trump, calificând acuzaţiile drept "lipsite de temei".

În plus, James l-a acuzat pe Trump, compania sa şi pe unii membri ai familiei sale că au folosit tactici de întârziere pentru a ignora citaţiile şi a evita să depună mărturie în ancheta civilă.

Pe 10 august, Trump a refuzat să răspundă la întrebări în cadrul unei depoziţii cu uşile închise la biroul procurorului general, invocând de peste 400 de ori dreptul său împotriva autoincriminării, conform celui de-al cincilea amendament din Constituţia SUA.

Donald Trump Jr. şi Ivanka Trump au acceptat să participe la depoziţii doar după ce instanţele au cerut acest lucru. Eric Trump şi-a invocat de peste 500 de ori dreptul la cel de-al cincilea amendament în cadrul unei depoziţii din 2020.

Printre proprietăţile pe care James le-a exemplificat în proces se numără propriul apartament al lui Trump din Trump Tower din Manhattan.

James a declarat că Trump a spus că apartamentul avea 30.000 de metri pătraţi, când, de fapt, avea doar 10.996 de metri pătraţi, şi că evaluarea sa de 327 de milioane de dolari în 2015 a fost "absurdă", deoarece niciun apartament din New York nu se vânduse cu 100 de milioane de dolari la acel moment.

Ea a mai spus că Trump şi-a evaluat proprietatea Mar-a-Lago din Florida la 739 de milioane de dolari, pretinzând că aceasta ar putea fi dezvoltată pentru uz rezidenţial, când ştia că există restricţii. James a spus că Mar-a-Lago ar fi trebuit să fie evaluat mai aproape de 75 de milioane de dolari.

Nu în ultimul rând, procesul a fost intentat la peste o lună după ce, pe 8 august, FBI a efectuat o percheziţie la Mar-a-Lago în cadrul unei anchete penale privind gestionarea de către acesta a dosarelor prezidenţiale, inclusiv a materialelor clasificate.

Trump se confruntă, de asemenea, cu o anchetă penală în Georgia privind eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor