Trump promite că va deporta “imediat” aproximativ 3 milioane de imigranţi

Preşedintele american ales Donald Trump a declarat că va deporta până la 3 milioane de imigranţi neînregistraţi “imediat” după ce va fi investit. În plus, el a insistat că va fi construită o barieră între SUA şi Mexic.
Donald Trump, la mitingul electoral din Mohegan Sun Arena în Wilkes-Barre
Donald Trump, la mitingul electoral din Mohegan Sun Arena în Wilkes-Barre (DOMINICK REUTER/AFP/Getty Images)

În primul interviu televizat de la câştigarea alegerilor prezidenţiale americane, Donald Trump a promis că va duce la bun sfârşit propunerile sale extreme privind politica imigranţilor. El a făcut aceste afirmaţii într-un interviu la emisiunea “60 Minutes” de la CBS.

După ce va depune jurământul în luna ianuarie, Trump a declarat că va deporta aproximativ 3 milioane de imigranţi neînregistraţi.

“Vom aduna criminalii şi persoane care au dosare penale, membri ai grupurilor infracţionale, traficanţi de droguri – probabil două milioane, sau chiar trei – şi îi vom scoate din ţară sau îi vom arunca în închisoare”, a declarat Trump.

“Dar îi vom scoate din ţară, ei stau aici ilegal”.

Comentariile lui Trump au fost în contradicţie cu cele ale preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, care a declarat duminică pentru CNN că deportările în masă nu se află în prezent în centrul atenţiei republicanilor.

“Cred că ar trebui să liniştim oamenii” în privinţa deportărilor în masă deoarece principala prioritate este securitatea graniţei, a precizat Ryan.

Zidul dintre SUA şi Mexic va fi ridicat

Reiterându-şi planurile de a construi un zid între SUA şi Mexic, Trump a mai declarat în interviul de duminică faptul că s-ar putea ca acest zid să nu fie construit în întregime din beton sau cărămizi.

“S-ar putea să fie şi garduri, dar în anumite zone, un zid este mai potrivit. Mă pricep la acest lucru, se numeşte construcţie”, a adăugat el.

Zidul, care a fost un punct central al campaniei electorale a lui Trump, va fi plătit de Mexic, conform declaraţiilor anterioare făcute de miliardarul republican.

După ce graniţa este “sigură”, Biroul pentru Imigraţie şi Protejarea Frontierei va evalua statutul imigranţilor neînregistraţi rămaşi în ţară, a declarat Trump pentru CBS.