Consiliul de Securitate al ONU promite noi sancţiuni împotriva Phenianului

Consiliul de Securitate al ONU a acuzat Coreea de Nord de sfidare flagrantă după cel mai recent test de rachetă, desfăşurat în 21 mai. Phenianul a lansat până acum, în acest an, 8 rachete, în ciuda condamnărilor şi presiunilor internaţionale.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord. (STR/AFP via Getty Images)

Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) a declarat luni că va impune sancţiuni suplimentare împotriva Coreei de Nord după ce aceasta a testat în weekend o nouă rachetă balistică.

Toţi cei 15 membri ai Consiliului, inclusiv China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, au aprobat declaraţia, care a acuzat Phenianul că recurge la un “comportament destabilizator” şi manifestă o “sfidare flagrantă şi provocatoare”.

Membrii Consiliului au promis că vor implementa “în întregime şi în mod cuprinzător” cele şase runde de sancţiuni adoptate deja de CSONU împotriva Coreei de Nord. De asemenea, aceştia au promis un răspuns mai amplu din partea celui mai puternic organism al ONU.

Pentru a reduce tensiunile în Peninsula Coreeană, Consiliul a cerut ca Phenianul să pună capăt imediat testelor sale nucleare şi de rachete.

Ambasadorul Franţei la ONU, Francois Delattre, a confirmat faptul că CSONU va avea marţi o întâlnire de urgenţă cu uşile închise pentru a discuta despre noile sancţiuni.

Racheta testată duminică a fost lansată dintr-o locaţie situată în apropierea oraşului Pukchang, la nord de capitala Phenian, şi a zburat pe o distanţă de aproximativ 500 km înainte să cadă în Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană.

Aceasta a fost cea de-a doua rachetă lansată în aproximativ o săptămână şi cea de-a 8-a testată până acum în acest an. Phenianul a desfăşurat două teste nucleare şi zeci de teste pentru rachete anul trecut, care au condus la două rezoluţii ONU privind aplicarea de sancţiuni.

După lansarea de săptămâna trecută, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat că va intensifica presiunile asupra Phenianului.

De asemenea, testul de duminică a avut loc în contextul în care Marina SUA a anunţat că a trimis în apropierea Peninsulei Coreene un al doilea portavion – USS Ronald Reagan – care va avea la bord un echipaj de peste 4.500 de persoane şi va transporta aproximativ 60 de avioane de luptă. SUA a precizat că Ronald Reagan va participa la exerciţii de pregătire împreună cu un alt portavion deja aflat în regiune, USS Carl Vinson. Portavionul USS Carl Vinson a sosit în Peninsula Coreeană la sfârşitul lunii trecute într-un spectacol de forţă pus în scenă de Marina SUA înaintea unui mult anticipat nou test nuclear nord-coreean – al şaselea la număr – care încă nu a avut loc.

Principalul aliat al Nordului, China, a cerut tuturor părţilor să rămână calme, să exercite cumpătare şi să evite acţiunile provocatoare care ar putea amplifica şi mai mult tensiunile”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a promis din nou că îşi va consolida capabilitatea de a desfăşura atacuri nucleare cât timp SUA îşi menţine politica ostilă faţă de regimul nord-coreean.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat, KCNA, a declarat că testul de duminică a fost monitorizat de însuşi dictatorul Kim Jong-un şi a avut scopul de a verifica eficienţa motorului cu combustibil solid al rachetei Pukgusong-2 şi eficienţa sistemului de ghidare.

KCNA a declarat că Phenianul este pregătit să înceapă producţia în masă a noii rachete balistice de rază medie, despre care a precizat că este capabilă să lovească Japonia şi baze militare majore americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe