Trump impune noi sancţiuni împotriva Moscovei în cazul Skripal

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv în 1 august care indică faptul că va impune o rundă nouă de sancţiuni împotriva Rusiei pentru presupusa implicare în atacul cu agent chimic asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia. Atacul a avut loc în martie 2018 în Marea Britanie, potrivit RFE/RL.

Departamentul de Stat american a stabilit în august 2018 că Rusia aparent a încălcat Legea privind controlul armelor chimice şi biologice (CBW) din 1991 în cazul Skripal şi a impus o primă rundă de sancţiuni prin care s-a pus capăt asistenţei acordate acesteia, cu excepţia problemelor umanitare urgente, au fost limitate vânzările de arme şi finanţările, a fost restricţionat accesul Rusiei la creditele americane şi la alte forme de asistenţă financiară americană, şi a fost interzis exportul de produse sau tehnologie în Rusia.

În scrisoarea adresată preşedintelui Camerei Reprezentanţilor şi preşedintelui Senatului, Trump a susţinut că ordinul este conform "secţiunii 307... a Legii privind controlul armelor chimice şi biologice din 1991".

Aceeaşi lege din 1991 cere ca preşedintele SUA să impună într-un interval de trei luni o a doua rundă de sancţiuni în cazul în care nu poate stabili dacă ţara vizată a încetat să mai folosească arme chimice.

Moscova neagă cu tărie orice implicare în cazul Skripal, care a amplificat tensiunea în relaţiile deja deteriorate dintre Rusia şi Occident.

Otrăvirea celor doi Skripal a dus la sancţiuni suplimentare din partea SUA şi UE împotriva Rusiei şi la expulzări ale unor diplomaţi ruşi şi occidentali.

Trump a întârziat aplicarea măsurilor restrictive şi s-a abţinut să îl critice public pe preşedintele rus Vladimir Putin, ceea ce a atras un val de critici asupra liderului american din partea opozanţilor săi.

Putin şi Trump au discutat telefonic în 31 iulie despre incendiile de vegetaţie răspândite din Rusia şi despre comerţul dintre cele două ţări.

De asemenea, Trump a semnat ordinul executiv după o scrisoare bipartizana trimisă Casei Albe la începutul acestei săptămâni de către liderii Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor, în care aceştia i-au cerut să ia măsuri.

În scrisoare se menţionează că "a trecut mai bine de un an de la atacul [asupra fostului spion rus Skripal]", iar "legea CBW prevede impunerea unei a doua runde de sancţiuni într-un interval de trei luni" de la prima rundă. "Prin urmare, vă cerem să luaţi măsuri imediate pentru ca Rusia să răspundă pentru utilizarea unei arme chimice în Europa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe