Transparency International: Alegerile parlamentare din R. Moldova au avut loc în condiţii de stat capturat
alte articole
Transparency International Moldova atenţionează că alegerile parlamentare din 24 februarie au avut loc în condiţii de stat capturat, când majoritatea instituţiilor publice relevante ale ţării au demonstrat fidelitate politică faţă de partidul de la guvernare, adesea neglijând rigorile legale.
Astfel,Transparency Moldova constată că în ziua alegerilor au fost identificate multiple încălcări, în special, coruperea alegătorilor, transportarea organizată în masă a alegătorilor din Transnistria şi constrângerea acestora să voteze pentru un candidat contra plată. Împiedicarea diasporei să voteze în baza paşapoartelor expirate şi să depună contestaţii în acest sens, aplicarea schemelor carusel, semnarea proceselor verbale înainte de închiderea secţiilor de votare, prezenţa în liste a persoanelor decedate.
Transparency Moldova şi-a exprimat profunda îngrijorare privind gradul de răspândire a corupţiei politice în Republica Moldova şi superficialitatea cu care unele instituţii au monitorizat alegerile parlamentare din 24 februarie, neţinând cont de contextul desfăşurării scrutinului şi venind cu concluzii pripite privind rezultatele acestuia.
Potrivit unei declaraţii, organizaţia a amintit de spălarea a circa 22 miliarde USD prin intermediul sistemului judiciar corupt, fraudarea unui miliard USD din sistemul bancar, bani care uşor au putut fi vărsaţi în campaniile electorale pentru a asigura impunitatea.
Modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prin desfăşurarea alegerilor într-un singur tur, fără prag minim de participare, prin reducerea duratei campaniei electorale la o lună, împiedicând o monitorizare autentică din partea societăţii, prin aplicarea tehnicilor de gerrymandering şi malapportionment în delimitarea circumscripţiilor electorale – toate în beneficiul Partidului Democrat.
Neglijarea de către autorităţile R. Moldova a provenienţei şi legalităţii sumelor enorme de bani vărsate de către fundaţiile liderilor partidelor în scop electoral, ignorarea utilizării abuzive a resurselor administrative, a cazurilor de falsificare a listelor donatorilor partidelor politice şi a susţinătorilor concurenţilor electorali, precum şi neaplicarea sancţiunilor pentru încălcări.
Eliberarea certificatelor de integritate unor persoane compromise, persecutarea masivă a oponenţilor politici, a liderilor locali, a activiştilor civici prin intermediul organelor de drept şi mass-media controlată, suprimarea iniţiativelor societăţii civile de a reveni, prin referendum, la sistemul electoral proporţional etc. – toate acestea pentru menţinerea la putere a persoanelor implicate în ilegalităţile comise de-a lungul timpului.
În concluzie, Transparency International Moldova notează că subestimarea încălcărilor şi fraudelor identificate în ziua alegerilor parlamentare este extrem de periculoasă şi ar putea submina viitorul democratic al R.Moldova, transformând–o într-un poligon de experimente nocive care ar putea fi exportate, afectând democraţia şi securitatea regională.