Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Victor Ponta în funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Liviu Şerbănescu
17.12.2012

UPDATE

La scurt timp de la consultarea cu reprezentanţii partidelor, preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul conform căruia noul premier desemnat în urma alegerilor parlamentare este Victor Ponta, care a fost şi singurul propus din partea formaţiunilor politice.

"În momentul de faţă avem un singur nume, acest nume este Victor Ponta, care, teoretic, deşi abordarea mea este că majorităţile se demonstrează în Parlament, teoretic, din ceea ce s-a afirmat, avem 210 mandate la PSD, 149 la PNL, la PC 21, UNPR 15 şi minorităţi 18, asta dă teoretic o majoritate confortabilă. Pentru mine, lucrurile sunt încheiate, cu atât mai mult cu cât reprezintă şi voinţa electoratului ca această structură politică să aibă guvernarea României", a precizat luni Traian Băsescu, aflând că singura propunere din partea tuturor partidelor pentru funcţia de premier este Victor Ponta.

După suspendarea sa de astă vară, înainte de a reveni la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu declarase la începutul lunii iulie că, dacă se va întoarce la Cotroceni după referendum, nu-i va mai da lui Victor Ponta un nou mandat de premier, chiar dacă că USL va câştiga alegerile din toamnă.

"Victor Ponta este un om despre care acum toată Europa ştie că plagiază. Nu este de acceptat aşa ceva. El s-a redesenat pe el însuşi în propriul CV. A vrut să-l credem masterand, doctor, a vrut să-l credem de toate, numai Victor Ponta, nu. Oare de ce se dispreţuieşte atât încât simte nevoia să-şi agaţe zorzoane în CV? Nu aveam altă soluţie când l-am numit premier, dar când voi reveni la Cotroceni în niciun caz nu-i voi mai pune în mână un mandat de prim ministru dacă vor câştiga alegerile din toamnă", a declarat Traian Băsescu.

***

Cotroceni: Întâlnirea dintre preşedinte şi reprezentanţii partidelor a durat doar 20 de minute

În vederea consultărilor privind desemnarea şefului noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit luni, de la ora 10.00, cu toate partidele politice simultan. Întâlnirea a durat doar 20 de minute, iar Victor Ponta a fost singura propunere de premier.

Preşedintele Traian Băsescu va anunţa premierul desemnat luni, după ora 12.00, într-o declaraţie televizată în direct.

Administraţia Prezidenţială informase vineri, că au fost trimise scrisori de invitaţie către liderii PSD, PNL, PDL, PP-DD, UDMR, PC, UNPR, FC, PNŢCD şi minorităţilor naţionale.

"Consultările în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului României, care se vor desfăşura în acelaşi timp cu toţi reprezentanţii partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României, vor avea loc luni, 17 decembrie a.c., la ora 10.00, la Palatul Cotroceni", se preciza în comunicatul Preşedinţiei.

Crin Antonescu a lipsit de la întâlnire

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri că este nemulţumit de faptul că toate partidele vor participa simultan la discuţii şi a anunţat că nu se va prezenta la întâlnire.

„Nu am înţeles până acum, o să încerc să mă lămuresc: deci sunt chemate toate partidele, e un colhoz, aşa, toate partidele deodată, la aceeaşi oră? Atunci o să discut la PNL dacă merge cineva, eu nu merg", a declarat Antonescu.

Actualul premier Victor Ponta ar putea conduce şi viitorul Executiv. De altfel, el a fost singura propunere a USL pentru această funcţie. Se pare că preşedintele PSD va beneficia şi de sprijinul PP-DD la consultările cu şeful statului, ţinând cont de faptul că Dan Diaconescu a afirmat că Ponta va fi susţinut pentru funcţia de premier de către PP-DD la consultările cu preşedintele, relevă B1TV.

UDMR negociază cu USL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat sâmbătă că Uniunea va merge la consultările de la Cotroceni cu mesajul că alianţa care a câştigat alegerile are dreptul să facă propunerea pentru funcţia de premier şi să formeze Guvernul.

USL şi UDMR se află deocamdată la stadiul de discuţii şi negocieri privind formarea unei viitoare alianţe de guvernare, în scopul obţinerii unei majorităţi constituţionale pentru câştigătorii alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor