Tragedia pariziană pare să “inspire” unii spanioli să creeze panică în Madrid


Staţia de metrou Nuevos Ministerios din Madrid.
Staţia de metrou Nuevos Ministerios din Madrid. (it.wikipedia.org)

Poliţia spaniolă a reţinut joi, în Madrid, un bărbat bănuit că a transportat pachete dubioase la sediile mai multor ziare spaniole, a relatat El Mundo.

După atacul terorist de miercuri din Paris asupra publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, Carlos Diaz Fernandez, în vârstă de 39 de ani, a transportat pachete dubioase la sediile ziarelor El Pais, 20 Minutos şi Libertad Digital, conform El Mundo.

Personalul redacţiei El Pais a fost evacuat după ce Fernandez a lăsat un pachet în clădire şi a plecat, în ciuda cererilor ofiţerilor de securitate de a duce pachetul o altă intrare. În urma examinării, s-a descoperit că în pachet se aflau o sticlă, un spray şi un cablu cu care erau legate acestea.

Pachete identice au fost livrate de acelaşi bărbat la sediile celorlalte două ziare spaniole.

Fernandez a fost prins într-un hostel din Madrid, a relatat El Mundo, citând surse ale poliţiei locale. Bărbatul a mai fost judecat pentru ameninţări la adresa mass mediei. După un incident anterior, care a avut loc în aprilie 2014, Fernandez a fost forţat să urmeze un tratament la un spital de psihiatrie.

Tot joi, staţia de metrou Nuevos Ministerios din Madrid a fost evacuată din cauza unei alerte cu bombă, a relatat ziarul El Mundo, citând surse din cadrul poliţiei.

Conform surselor, un presupus dispozitiv exploziv, aflat într-o cutie de pantofi, a fost plasat într-un coş de gunoi. Conform protocolului Circular 50, adică un plan de acţiune rapidă în cazul unor posibile atacuri teroriste, la faţa locului au ajuns trupele de genişti TEDAX (Técnicos Especialistas en Desactivación de Artefactos Explosivos) pentru a evalua situaţia.

Aceste incidente din Spania capătă mult mai multă greutate deoarece, doar cu o zi în urmă, Parisul a fost zguduit de un atac terorist soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi.

Doi bărbaţi au intrat în redacţia publicaţiei de satiră Charlie Hebdo miercuri dimineaţa, înarmaţi cu arme automate şi au deschis focul asupra persoanelor de acolo. Zece jurnalişti, printre care patru dintre cei mai buni caricaturişti ai publicaţiei Charlie Hebdo şi doi poliţişti au fost ucişi.

Intensa vânătoare a celor doi terorişti (fraţii Cherif şi Said Kouachi) se concentrează în prezent în regiunea nordică franceză Picardy, unde elicopterele şi ofiţerii puternic înarmaţi verifică pădurile şi locuinţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe