Tradiţionalele rulouri cu scorţişoară daneze, ameninţate de o interdicţie a UE (The Telegraph)

Sărbătorile de iarnă din Danemarca sunt umbrite de perspectiva ca acesta să fie ultimul 'Crăciun danez' înaintea intrării în vigoare a unei interdicţii decise de Uniunea Europeană asupra tradiţionalelor rulouri cu scorţişoară, cunoscute în limba daneză drept 'kanelsnegler', notează vineri publicaţia britanică The Telegraph.
Epoch Times România
27.12.2013

Sărbătorile de iarnă din Danemarca sunt umbrite de perspectiva ca acesta să fie ultimul 'Crăciun danez' înaintea intrării în vigoare a unei interdicţii decise de Uniunea Europeană asupra tradiţionalelor rulouri cu scorţişoară, cunoscute în limba daneză drept 'kanelsnegler', notează vineri publicaţia britanică The Telegraph.

Interdicţia propusă survine după anunţul Agenţiei daneze pentru siguranţă alimentară de a pune în practică reglementările UE destinate limitării concentraţiei de cumarină, un produs chimic toxic descoperit în cea mai folosită formă de scorţişoară, cassia.

Potrivit interpretării daneze a legislaţiei europene, concentraţia de scorţişoară din 'produsele de patiserie zilnice'' va fi limitată la 15 miligrame pe kilogram, ceea ce înseamnă practic o interzicere a Kanelsnegler, un produs extrem de popular în toate ţările nordice, a cărui denumire provine de la forma sa asemănătoare cu un melc.

Măsura a provocat reacţii vehemente din partea patiserilor danezi, întrucât ţara vecină Suedia a decis să îşi salveze produsul similar - denumit kanenbullar în limba suedeză - prin includerea acestuia în categoria produselor culinare tradiţionale şi de sezon, ceea ce îi permite o limită a concentraţiei de scorţişoară de 50 de miligrame pe kilogram.

''Este sfârşitul rulourilor cu scorţişoară şi ştim acest lucru. Rulourile cu scorţişoară sunt un produs de patiserie tradiţional danez. Facem pâine şi prăjituri cu scorţişoară de peste 200 de ani'', a declarat Hardy Christensen, şeful Asociaţiei patiserilor din Danemarca.

În urma acestei dispute, numite 'Cinnamon-gate', autorităţile daneze din domeniul alimentaţiei le-au acordat patiserilor locali o dispensă temporară până în luna februarie, insistând în acelaşi timp pe obligaţia 'consumatorilor de a nu se expune riscurilor atunci când consumă rulouri cu scorţişoară''.

În Norvegia, unde aceste produse sunt cunoscute drept 'skillingsboller', Agenţia pentru siguranţă alimentară a emis o recomandare pentru Crăciun potrivit căreia 'consumatorii înrăiţi de scorţişoară trebuie să îşi limiteze pofta''.

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că 'măsura în care cumarina face rău sănătăţii este un subiect de dezbatere'', apreciind că în Marea Britanie concentraţia medie de scorţişoară nu depăşeşte limita de siguranţă.

Un studiu comandat în 2010 de Agenţia pentru standarde alimentare britanică arăta că expunerea medie la cumarină în Marea Britanie era de 0,0018 miligrame pe fiecare kilogram al corpului uman, ceea ce înseamnă de 55 de ori mai puţin decât nivelul zilnic tolerabil impus de UE (de 0,1 miligrame pe kilogram al corpului uman).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor