Toader mută strategic: OUG pentru Secţia de investigare a magistraţilor. DNA, trasă pe tuşă

Considerată de numeroase voci un instrument prin care se doreşte intimidarea magistraţilor incomozi puterii, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie va deveni operaţională în curând şi va prelua de la DNA toate dosarele în care sunt implicaţi magistraţi.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

Criticată de mulţi judecători şi procurori, de parte din societatea civilă şi chiar de foruri internaţionale, care văd în ea un posibil instrument de intimidare a magistraţilor incomozi, secţia pentru infracţiunile din Justiţie ia naştere printr-un OUG adoptat miercuri de Guvernul Dăncilă.

Anunţul privind adoptarea OUG-ului a fost făcut de însuşi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit căruia motivul pentru emiterea ordonanţei a fost faptul că la 23 octombrie „DNA nu mai are competenţa de a investiga acele fapte, iar secţia, de pe hârtie, nu este operaţionalizată”.

"Legea prevede înfiinţarea acelei mult discutate secţii special pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Se mai prevede faptul că în trei luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, Secţia trebuie operaţionlizată, adică să funcţioneze. Mai e o perioadă scurtă de timp şi la nivelul CSM nu au fost demarcate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. Am considerat necesar promovarea acestei OUG pentru faptul că la data de 23 octombrie DNA nu mai are competenţa, potrivit legii, să investigheze acele fapte, iar secţia nou înfiinţată pe hârtie nefiind operaţionalizată nu poate să le preia şi să continue activitatea de urmărire penală. S-ar crea aşadar un blocaj", a declarat Toader.

Potrivit ministrului, ordonanţa adoptată aduce următoarele elemente de noutate: În lege se prevede faptul că secţia funcţionează cu până la 15 procurori şi pentru a se evita orice ambiguitate OUG prevede că secţia va avea fix 15 procurori. De asemenea, se organizează concursul de ocupare a funcţiei de procuror-şef de secţie şi a cel puţin o treime dintre procurorii cu funcţie de execuţie.

"Va fi o comisie potrivit legii formată din 4 membri CSM, dintre care un procuror şi trei judecători. Comisia poate funcţiona chiar şi în trei: adică în absenţa oricăruia dintre membri.

Tudorel Toader a mai precizat că "procurorii care îndeplinesc condiţiile legale, care îşi doresc să îşi desfăşoare activitatea la această secţie, au un termen la dispoziţie pentru a-şi depune candidaturile la Direcţia de resurse umane de la CSM. Direcţia verifică dosarele, le transmite la Comisia formată din 4 membri CSM, comisie care examinează dosarele de candidatură, organizează un interviu, urmăreşte îndeplinirea unor criterii legale, urmăreşte îndeplinirea competenţelor manageriale pentru cei care îşi doresc funcţia de procuror-şef, eventual procuror-şef adjunct şi stabileşte care sunt câştigătorii."

În momentul în care Secţia va fi operaţionalizată, la data de 28 octombrie, va prelua de la DNA dosarele în curs, dar şi dosarele soluţionate, adică cele aflate în depozitul actual al DNA, cele din arhivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne