Theresa May va cere sancţionarea dură a imigranţilor care abuzează de ajutoarele sociale, invocând cazul Olmazu

Ministrul britanic de interne, Theresa May.
Ministrul britanic de interne, Theresa May. (Suzanne Plunkett - WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
06.06.2013

Uniunea Europeană trebuie să introducă noi sancţiuni dure pentru a-i descuraja pe imigranţii care practică turismul pentru ajutoare sociale, care exploatează sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie şi nu au 'nicio intenţie de a munci'. Ministrul britanic de interne, Theresa May, va solicita omologilor săi europeni, la o întâlnire specială care se va desfăşura la Luxemburg, începând de joi, să convină asupra unei limitări a abuzurilor legate de dreptul la 'liberă circulaţie' în cadrul UE, potrivit The Daily Telegraph.

May, care şi-a asigurat deja sprijinul Germaniei şi al altor două state membre, va face apel la un front unit pentru a combate abuzurile la adresa sistemelor de asistenţă socială din partea unora dintre imigranţi.

Ea va evidenţia, cu această ocazie, cazul imigrantei românce Lavinia Olmazu, care a ajutat o bandă de infractori să pretindă în mod fraudulos ajutoare în valoare de 2,9 milioane de lire sterline pentru 170 de romi români.

Olmazu, la acel moment în vârstă de 31 de ani, a fost condamnată la doar doi ani de închisoare în 2010, dar, la eliberarea sa, a putut pretinde că nu ar trebui să fie expulzată, invocând drepturile omului.

May va declara, de asemenea, la summit-ul amintit, că Londra are o 'problemă recurentă' cu imigranţii din UE care şi-au înfiinţat tabere improvizate în parcuri şi alte spaţii publice şi apoi cerşesc sau fură pentru a se întreţine.

'Aceşti oameni ajung (în Marea Britanie) sub auspiciile normelor privind libera circulaţie, dar nu au nicio intenţie de a lucra, studia sau pune bazele unei afaceri', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Londra.

În acest context, May va face apel la noi sancţiuni pentru imigranţii în privinţa cărora se dovedeşte că au abuzat de sistemul de asistenţă socială, printre care şi noi competenţe de a-i ţine departe de Marea Britanie după expulzare.

În prezent, orice persoană expulzată este liberă să se întoarcă 'aproape de a doua zi', a declarat un purtător de cuvânt.

De asemenea, oficialul britanic va solicita miniştrilor europeni să clarifice situaţia juridică a ţărilor care doresc să-i expulzeze pe imigranţii din UE care abuzează de sistemul de asistenţă socială.

Până în prezent, UE a apărat ferm dreptul la liberă circulaţie, însă succesul obţinut de May prin atragerea sprijinului Germaniei, Austriei şi Olandei luna trecută a indicat o creştere a gradului de îngrijorare cu privire la abuzurile transfrontaliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor