Tezaur de pe vremea lui Mihai Viteazul, descoperit cu detectorul de comori

(photos.com)

Muzeul Olteniei a intrat în posesia unui tezaur de monede de argint cu o greutate totală de 1.806,74 grame, datând din perioada lui Mihai Viteazul1500-1600, şi urmează ca în lunile următoare să fie stabilită valoarea totală a tezaurului. După cum scrie publicaţia locală Lupa Mea, tezaurul de monede a fost descoperit de un craiovean, Dumintru Banţa, în satul Gura Racului din comuna Bulzeşti, Dolj, pe data de 5 ianuarie 2013. Craioveanul, care deţine autorizaţie de folosire a unui detector de metale, a descoperit monedele într-un sac de pânză la o adâncime de 50 de centimetri. Din cele 1.471 de monede de argint 1.415 sunt monede turceşti, 8 monede ungureşti iar restul europene datând din perioada secolului XVI. ”Este vorba despre o descoperire cu o importantă valoare numismatică, a treia descoperire de monede din zona Olteniei, descoperitorul a respectat legea şi a predat monedele Direcţiei de Patrimoniu în perioada de timp pe care o prevede legea. Urmează ca în perioada următoare să stabilim valoarea totală a tezaurului, după acest pas descoperitorul va fi recompensat cu 30% din valoare şi se va stabili dacă tezaurul rămâne la Muzeul Olteniei sau la Direcţia de Patrimoniu”, a spus directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridichie.

Bărbatul a spus că obişnuieşte să meargă să caute metale, folosind un detector de metale pentru că are autorizaţie de la Poliţie. "Acest tezaur l-am găsit în timpul liber. Iniţial, am găsit o monedă turcească la o adâncime de aproximativ 15 centimetri, apoi am săpat mai adânc şi le-am găsit şi pe celelalte, erau într-un săculeţ care s-a deteriorat şi foarte multe dintre ele s-au împrăştiat", a spus bărbatul.

Majoritatea monedelor sunt turceşti, monedele europene provenind din Polonia, Lituania, Spania, Lubeck, Guillon, Saxonia, Nuremberg, Franţa sau Olanda.