Tentaculele lungi ale Kremlinului. Poliţia germană investighează posibila otrăvire a doi jurnalişti exilaţi ruşi

(Facebook - Natalia Arno)

Poliţia din Berlin a deschis o anchetă într-un caz de presupusă otrăvire a doi jurnalişti ruşi care au participat la o conferinţă organizată, luna trecută, în capitala germană, de criticul Kremlinului rus Mihail Hodorkovski, informează un material publicat de The Guardian.

Sursa citată anunţă că biroul de investigaţii criminale al oraşului a confirmat presei germane că a deschis cazul după ce rapoartele grupului rusesc de investigaţii Agentsvo au fost preluate de ziarul de duminică Welt am Sonntag.

Agentsvo a relatat că cele două femei au avut simptome care indicau o posibilă otrăvire în jurul datei evenimentului de la sfârşitul lunii aprilie.

Femeile participaseră la evenimentul de la Berlin la care Hodorkovski ţinuse o conferinţă. Una dintre femei, care a declarat că nu se simţea bine înainte de conferinţa din 29 şi 30 aprilie, s-a dus singură la spitalul Charite din centrul Berlinului. Numele acesteia nu a fost dezvăluit. Cealaltă este Natalia Arno, directoarea Fundaţiei Rusia Liberă, o organizaţie non-profit cu sediul în SUA.

Ea a făcut referire la cazul său pe pagina sa de Facebook la 16 mai, în urma raportului Agentsvo, spunând că a suferit de "simptome ciudate", junghiuri şi amorţeală, care au început la Berlin şi s-au agravat după ce a zburat la Praga pentru alte întâlniri.

Ea şi-a exprimat suspiciunea că ar fi putut fi otrăvită cu un agent neurotoxic. La Praga, când s-a întors în camera de hotel, a găsit uşa de la camera sa întredeschisă, iar odată intrată în cameră, a simţit "un miros străin şi înţepător de parfum ieftin". Arno a făcut referire, de asemenea, la o anchetă a FBI din Washington, despre care a spus că a fost deschisă la întoarcerea ei. Iată cum a relatat Natalia Arno "întâmplarea" în postarea sa pe Facebook:

"Nu eram sigură că vreau să public ceea ce mi s-a întâmplat recent, dar din moment ce a apărut deja un articol (https://www.agents.media/otravleniya/...), voi comenta.

Pe scurt: există o suspiciune că în timpul călătoriei mele recente în Europa am fost otrăvită, posibil cu un fel de agent neurotoxic; una (sau chiar mai multe) agenţii de informaţii occidentale investighează, am încă simptome de neuropatie, dar, în general, mă simt mult mai bine.

Morala: Ruşii care au fost nevoiţi să părăsească Rusia lui Putin, dar care continuă să lupte ferm şi hotărât în ​​străinătate împotriva războiului, împotriva regimului Putin şi pentru o Rusie liberă şi democratică, trebuie să înţeleagă că inamicul are tentacule lungi, este posibil să ne pună în pericol pe noi în afara Rusiei, aşa că trebuie să fim mereu vigilenţi, dar să nu ne fie frică şi să nu renunţăm, să fim mai înţelepţi, mai coordonaţi şi mai rezistenţi.

Şi acum mai detaliat: La sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai, am fost într-o excursie în două oraşe europene. Primele simptome ciudate au apărut deja în primul oraş, dar le-am pus pe seama călătoriei, lipsei de somn şi oboselii în general. În al doilea oraş, după o zi încărcată de discuţii şi întâlniri, m-am întors seara la hotel şi am văzut că uşa camerei mele era întredeschisă. Primul gând - chiar aşteaptă tovarăşul maior înăuntru? Dar apoi am crezut că e paranoia şi fie camerista a lăsat din greşeală uşa deschisă, fie colegii tovarăşului maior au lăsat 'gândacii'. Mi-am verificat lucrurile şi camera, nu am găsit 'insecte', dar am simţit imediat un miros străin şi înţepător de parfum ieftin în cameră. Trebuia să merg mai departe până la ultima întâlnire, aşa că am părăsit din nou hotelul, mergând la recepţie şi plângându-mă de uşa deschisă. La recepţie au spus că a fost 'camerista, şi cu siguranţă va fi certată [...]'. Când m-am întors în sală după întâlnire, nu mai erau mirosuri străine.

M-am trezit la 5 dimineata cu dureri severe şi simptome ciudate. Încă nu mă gândeam la posibilitatea de otrăvire [...]. Am putut să-mi schimb biletul pentru următorul zbor spre State şi am zburat acasă. În zbor, simptomele au devenit foarte ciudate, mergând pe tot corpul şi cu amorţeală pronunţată. Am ajuns într-o cameră de urgenţă, eram din ce în ce mai rău, dar toate testele mele au arătat că sunt astronaut şi că pot intra imediat pe orbită. Nici chiar alcoolul nu a fost 'detectat', ceea ce, după o călătorie de afaceri într-una dintre capitalele berii ale lumii, a fost puţin ciudat. În clinică, diferite echipe de medici şi non-medici mi-au luat mult sânge. Facebook, apropos, a introdus articolul 'Viitoarele colonii pe Marte ar putea fi făcute din sânge uman' în publicitate contextuală - îmi pot imagina aproximativ de unde vor lua biomaterialul. Ei bine, aştept propuneri constructive, cu ce lichid să înlocuiască tot sângele donat.

Au trecut două săptămâni de la această poveste 'fascinantă'. Dintre toate simptomele, am doar amorţeală. Astept rezultatele diverselor investigatii - jurnalistice şi de la serviciile speciale. Din câte am înţeles, aceasta nu este prima poveste despre o posibilă otrăvire în rândul jurnaliştilor şi activiştilor ruşi care au plecat. Şi nu este primul caz de uşă deschisă într-un hotel, când 'servitoarea a uitat să o închidă'.

Am considerat important să vă spun mai multe, pentru că am vrut să avertizez comunitatea noastră pro-democraţie anti-război, anti-regim în exil, că nu trebuie să ne pierdem vigilenţa, nici măcar după părăsirea Rusiei, o ţară care poartă un război agresiv împotriva Ucrainei, împotriva oricărei lumi democratice, reprimă ruşii din interior şi nu uită de noi - cei care continuăm să luptăm cu regimul în afara Rusiei. Nu vor putea să ne intimideze şi să ne închidă - ştim deja perfect că inamicul este periculos, agresiv şi criminal. Dar trebuie să ne amintim mereu şi să îmbunătăţim protocoalele de securitate. Formarea în domeniul securităţii digitale este întotdeauna o parte a tuturor programelor noastre educaţionale, dar conştientizarea fizică şi a situaţiilor trebuie consolidată şi aprofundată. Nu este suficient să respectaţi protocoalele de siguranţă doar în timpul evenimentelor, campaniilor, proiectelor, activităţilor, ar trebui să devină doar o parte a vieţii de zi cu zi.

Este groaznic să crezi că poţi fi otrăvit în orice moment, dar, în general, tot ceea ce face regimul Putin este teribil, anormal şi criminal: de la căderea bombelor asupra oraşelor paşnice ale unei ţări vecine până la astfel de cazuri de represiune transnaţională.

Ei bine, în concluzie, vreau să spun că sunt şi mai îngrijorată de Volodia Kara-Murza cu polineuropatia lui, care este greu de tratat chiar şi în libertate, dar în condiţii de închisoare este pur şi simplu nerealist. Acum înţeleg de ce. Nu e de mirare că această boală se află pe lista bolilor care împiedică executarea unei pedepse, chiar şi în conformitate cu legislaţia rusă represivă şi înăsprită constant.

Şi, în sfârşit - cred că am comentat destul despre recenta mea 'aventură' (sau nenorocire?). Sunt gata să continui să dau interviuri despre activităţile mele şi ale organizaţiei mele, dar nu cred că mai am încă ceva de spus public pe tema acestei postări".

În august 2020, politicianul de opoziţie şi critic al Kremlinului Alexei Navalnîi a fost tratat în Rusia şi apoi la spitalul Charite din Berlin după ce a fost otrăvit în Siberia cu agentul neurotoxic noviciok, după cum au arătat testele de laborator occidentale. Se crede în general că serviciile secrete ale Rusiei se află în spatele otrăvirii.

Navalnîi s-a întors de bunăvoie în Rusia din Germania în ianuarie 2021. El a fost arestat la scurt timp după aceea şi de atunci se află în închisoare.

În ultimii ani, mai multe atacuri prin otrăvire au fost comise în străinătate şi în Rusia împotriva opozanţilor Kremlinului. Moscova neagă că serviciile sale secrete au fost responsabile.

Agentul neurotoxic noviciok a fost de asemenea utilizat într-o tentativă de asasinat în 2018 asupra fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale, în oraşul englez Salisbury.

Cazul Skripal a exacerbat şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Londra şi Moscova după moartea prin otrăvire cu radiaţii în 2006 în capitala britanică a fostului spion Alexander Litvinenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe