Tensiuni în Gibraltar. Madridul susţine acţiunile navelor sale în “apele teritoriale spaniole”

Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell
Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell (Getty Images)

Guvernul spaniol a declarat că trei nave comerciale staţionate în weekend în apele britanice din apropierea Gibraltarului s-ar fi aflat de fapt în apele teritoriale spaniole, apărând în acelaşi timp incursiunea navei sale de luptă în acea zonă.

Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell a afirmat că o navă a Marinei Spaniei, numită Tornado, patrula zona duminică în cadrul unei proceduri standard. “Tornado a anunţat că cele trei nave comerciale încalcă legea securităţii maritime în apele teritoriale spaniole prin faptul că stăteau pe loc”, a declarat el reporterilor în Bruxelles, potrivit Express.co.uk.

Borrell a adăugat: “Navele au răspuns cererilor [echipajului de pe] Tornado şi au plecat din zonă”.

Însă guvernul Gibraltarului a prezentat o altă variantă a evenimentelor.

Autorităţile din Gibraltar au indicat că nava de luptă spaniolă a încercat duminică să ordone navelor comerciale să îşi ridice ancorele din apele britanice din apropierea Stâncii, însă a fost înfruntată de Marina Regală britanică şi a plecat din zonă.

Niciuna dintre părţi nu a menţionat sub ce pavilion navigaseră cele trei nave comerciale.

Disputa s-a agravat după ce ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a afirmat luni: “Vom fi mereu acolo pentru a ne proteja interesele suverane şi pentru a apăra interesele naţionale ale Marii Britanii”.

Fabian Picardo, ministru şef al Gibraltarului, a precizat într-o declaraţie: “Toţi cei care cred în ordinea legală internaţională bazată pe reguli vor fi şocaţi de acţiunile egoiste şi imprevizibile ale navei militare spaniole în weekend-ul trecut”.

Picardo a adăugat: “Cetăţenii Gibraltarului nu vor fi hărţuiţi acum sau după 29 martie”, făcând referire la data la care Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.

Tensiuni privind apele teritoriale izbucnesc deseori între nave spaniole şi britanice în zona Gibraltarului, care se află sub administraţie britanică din 1713.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe