Tăriceanu, judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului

Cunoscut drept unul dintre cei mai acizi critici ai Justiţiei, Tăriceanu va trebui să răspundă în faţa legii nu pentru declaraţiile sale ci pentru că ar fi minţit şi favorizat făptuitorul într-un dosar al cărui prejudiciu se ridică la aproape 136 de milioane de euro.
Loredana Diacu
10.02.2017

alte articole

Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
10.02.2017

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, urmează să fie judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, au decis vineri magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care vor stabili şi primul termen al judecării pe fond.

Practic, magistraţii au respins contestaţia lui Tăriceanu faţă de decizia primei instanţe, care a dispus începerea judecăţii în acest dosar, decizând vineri că al doilea om în stat poate fi judecat pe fond, relatează Realitatea.

Reamintim că Popescu Tăriceanu, lider ALDE, şef al Senatului şi unul dintre cei mai vocali critici ai Justiţiei şi ai DNA este acuzat că a minţit atunci când depus mărturie în dosarul retrocedării Pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa, dosar cu un prejudiciu estimat la 135.874.800 euro.

Dosarul lui Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Pădurea Snagov şi Firma Băneasa. Alături de Tăriceanu, a mai fost deferit instanţei Marian Marius Dorin, acesta fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, actualul şef al Senatului, în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, printre care Paul al României, Remus Truică, Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi, Dan Andronic etc.

Astfel, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre:
- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului);
- implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare;
- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

Conform DNA, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

În acelaşi context, şeful Senatului a mai precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

Totodată, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În ceea ce-l priveşte pe Marian Marius Dorin, acesta este acuzat, de asemenea, că a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

De asemenea, Marian Marius Dorin a afirmat în mod nereal că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal”.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor