Dinu Plângău: Coaliţia PSRM-Şor vrea să numească la CSJ ca judecători persoane implicate în atacuri raider, grupări criminale etc.

Dinu Plângău, deputat al Platformei DA în Parlamentul R.Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
14.12.2020

Candidaţii Nicolae Şova, Ghenadie Plămădeală, Aliona Miron, Tamara Chişcă Doneva, Nadejda Toma, Oxana Robu, Anatolie Minciună care urmează să fie promovaţi în funcţia de judecători la Curtea Supremă de Justiţie au o reputaţie dubioasă, fiind implicaţi „în acte groaznice, inclusiv ca participanţi ai unor grupări criminale, ai evenimentelor din Pădurea Domnească, atacuri raider, deposedări de terenuri etc.”, a declarat luni, 14 decembrie, deputatul Platformei DA Dinu Plângău în cadrul unui briefing de presă.

Parlamentarul a menţionat că raportul SIS „secret”, dar şi informaţiile din afara sistemului judecătoresc arată faptul că aceşti candidaţi sunt persoane total incompatibile cu statutul de membru al CSJ, statut care ulterior nu poate fi revocat.

Chiar dacă coaliţia PSRM-Şor a scos de pe agenda de luni a Comisiei parlamentare juridice numiri şi imunităţi, subiectul numirii judecătorilor la CSJ, Dinu Plângău a ţinut să avertizeze că deputaţii să-şi revizuiască hotărârile şi să le scoată definitiv de pe agenda parlamentară. Să propună alţi candidaţi care vor corespunde statutului de judecători la CSJ.

În caz contrar, deputatul Platformei DA a susţinut că „informaţiile despre aceşti judecători vor fi făcute publice, chiar dacă vor fi apărate de calificativul 'secret'. Informaţiile sunt de o importanţă extraordinară şi adevărul prevalează asupra intereselor secretizate.”

Printre cei ce urmează să fie numiţi judecători la Curtea Supremă de Justiţie sunt oameni care se fac vinovaţi de condamnări la CEDO, dosare la comandă, trafic de influenţă, averi nedeclarate, favorizarea unor grupuri de interese etc., a adăugat în context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, concluzionând că încrederea în sistemul de justiţie, care acum este foarte proastă, va fi aproape de zero dacă se vor promova la CSJ măcar o parte dintre judecătorii nominalizaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor