Sute de mii de oameni, eligibili pentru pensionare anticipată fără penalizare la pensie
alte articole
Legea pensiilor din 2010 dădea dreptul locuitorilor a trei oraşe să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără penalizare, din cauza poluării extreme la care au fost supuşi în perioada regimului comunist. După 12 ani, numărul localităţilor a fost extins însă fără discernământ, fiind vorba de 49 de oraşe şi alte zeci de comune, locuite de milioane de locuitori. Extinderea listei a fost făcută fără să fie luat în calcul impactul asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, din care sunt plătite pensiilor românilor.
Articolul 65 al Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevedea că „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani”. Reducerea vârstei de pensionare nu ar fi afectat cuantumul pensiei, măsura urmând a fi aplicată persoanelor care se vor pensiona până la 31 decembrie 2030
În momentul de faţă s-a ajuns ca 15 municipii reşedinţă de judeţ să fie incluse, localităţi în care trăiesc circa 1,9 milioane de locuitori, potrivit datelor recensământului din 2011: Bacău, Baia Mare, Brăila, Călăraşi, Deva, Drobeta – Turnu Severin, Galaţi, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Slatina, Slobozia, Târgovişte, Târgu Mureş, Tulcea.