Suspecţii atacului terorist de la Moscova au fost aduşi în faţa instanţei. Unul dintre ei era literalmente inconştient

Suspecţii atacului de la Crocus Mall ajung duminică într-un tribunal rus (Olga Maltseva | Afp | Getty Images)
D.B.
25.03.2024

O serie de imagini au circulat duminică, pe scară largă, înfăţişându-i pe bărbaţii suspectaţi că ar fi comis atacul terorist de la sala de concerte din Moscova de la Crocus City Mall, aceştia fiind târâţi în faţa instanţei.

Potrivit Zero Hedge, unul dintre ei era literalmente inconştient, fiind evident că toţi patru fuseseră grav maltrataţi - şi probabil torturaţi - de serviciile de securitate. Autorităţile ruse nu s-au sfiit să facă acest lucru, având în vedere numărul de videoclipuri care circulă acum şi care arată părţi din interogatoriile intense şi fizice în acţiune. Se pare că pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă, deşi este probabil că îi aşteaptă tortura sau pedepse fizice dure în continuare. Potrivit mai multor detalii din presa rusă:

Un tribunal din Moscova s-a reunit duminică seara pentru a audia cererile procurorilor privind arestul preventiv pentru un grup de bărbaţi reţinuţi în urma atacului de vineri de la Crocus Mall, care a provocat moartea a peste 130 de persoane.

Citiți și Televiziunea rusă a difuzat imagini de la reţinerea şi interogatoriul suspecţilor în atacul de la Moscova

Suspecţii, toţi cetăţeni din Tadjikistan, au apărut individual. Până în prezent, acuzaţiile de terorism au fost formulate împotriva lui Dalerdzhon Mirzoiev, în vârstă de 32 de ani, care riscă o condamnare pe viaţă dacă va fi găsit vinovat. Procurorii i-au spus judecătorului Timur Vakhrameev că suspectul şi-a recunoscut vinovăţia.

Instanţa a ales să se pronunţe cu uşile închise.

Iată mai jos ce se ştie despre cei patru până acum, pe baza declaraţiilor din presa rusă:

1) Dalerjon Mirzoev - a mărturisit - 32 de ani, imigrant ilegal din Tadjikistan, a depăşit termenul de valabilitate a vizei de muncă, tată a 4 copii mici.

2) Saidakrom Rachabalizoda - 28 de ani, se presupune că s-a născut în Tadjikistan, locuieşte la Moscova.

3) Shamsiddin Fariduni - 24 de ani, născut în Tadjikistan, muncitor într-o fabrică, tată al unui bebeluş de 8 luni.

4) Muhammadsobir Fayzov - adus pe targă la tribunal. Se pare că toţi au fost acuzaţi în temeiul "Legii privind terorismul" din Rusia pentru presupusa lor implicare în atacul terorist de la Crocus Mall.

Citiți și Atacul de la Crocus City Mall de lângă Moscova. Ce se ştie deocamdată despre tragicul incident

Presa de stat rusă a subliniat că "atât partenerii, cât şi rivalii geopolitici s-au alăturat vocilor care şi-au exprimat oroarea în urma atacului" de vineri.

Acest lucru a inclus şi o declaraţie de solidaritate din partea Washingtonului, în condiţiile în care bilanţul victimelor a crescut la 137 de morţi.

"Statele Unite condamnă cu fermitate atacul terorist mortal de ieri de la Moscova. Condamnăm terorismul sub toate formele sale şi suntem solidari cu poporul rus în durerea pierderilor de vieţi omeneşti cauzate de acest eveniment oribil", a declarat secretarul de stat Antony Blinken, sâmbătă, într-un comunicat.

Citiți și Atacul de la Crocus Mall. Ministerul de Externe din Tadjikistan neagă informaţiile privind implicarea cetăţenilor săi

Chiar şi NATO a emis o declaraţie de condoleanţe, purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah, menţionând pe X că alianţa militară occidentală "condamnă fără echivoc atacurile care au vizat participanţii de la concertele din Moscova".

"Cele mai profunde condoleanţe victimelor şi familiilor acestora", a spus ea, adăugând că "nimic nu poate justifica astfel de crime odioase". Şi Papa Francisc a rostit duminică rugăciuni speciale pentru victime.

Dar totuşi oficialii occidentali au ripostat la încercările preşedintelui Putin de a lega atacul terorist, pentru care ISIS-K şi-ar fi asumat responsabilitatea, de Ucraina. Atât preşedintele, cât şi oficialii de la Kremlin au afirmat că atacatorii au încercat să fugă prin teritoriul ucrainean, folosind o "fereastră" de sprijin de peste graniţă.

Citiți și Putin promite să se răzbune pentru atacul din Moscova şi arată cu degetul spre Ucraina, după ce 11 "terorişti" ar fi fost capturaţi

Incendiul care a făcut ravagii mai multe ore în urma atacului terorist a distrus complexul Crocus, iar o parte din acoperiş s-a prăbuşit.

Ministrul britanic al Finanţelor, Jeremy Hunt, a declarat pentru Sky News că Marea Britanie are "foarte puţină încredere în tot ceea ce spune guvernul rus".

"Ştim că ei creează o perdea de fum de propagandă pentru a apăra o invazie absolut diabolică împotriva Ucrainei. Dar, asta nu înseamnă că nu este o tragedie atunci când oameni nevinovaţi îşi pierd viaţa, când ai parte de bombardamente oribile", a afirmat Hunt.

El a mai subliniat că Londra ia "ceea ce spune guvernul rus cu o mare doză de neîncredere ... după ceea ce am văzut de la ei în ultimii ani".

Între timp, Rusia continuă să investigheze cine s-a aflat în cele din urmă în spatele atacului, deoarece în prezent are în custodie 11 persoane, iar printre acestea se pare că se află şi cei patru atacatori.

Citiți și Putin a respins ca "şantaj" avertismentele SUA privind un potenţial incident terorist, cu doar 3 zile înainte de atacul din Crocus Mall

Au apărut înregistrări video online care arată unele imagini cu reţinerile acestora, precum şi mărturisiri, înconjuraţi de mai mulţi membri ai serviciilor de securitate ruse.

În timp ce autorităţile ruse se află încă la începutul anchetei, "mărturisirile", şi declaraţiile şi contrazicerile care apar în continuare rămân bizare şi neclare.

Citiți și Cea mai mare sală de concerte din Moscova a fost atacată; au fost raportate explozii şi împuşcături în masă

Sâmbătă, redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, a postat imagini de la interogatoriul unuia dintre suspecţi. Bărbatul din filmare susţine că a participat la crimă după ce i s-au promis 500.000 de ruble (5.400 de dolari).

Suspectul a mai susţinut că cei care îl supravegheau l-au instruit cu privire la locul în care ar trebui să aibă loc atacul. El a menţionat că i s-a ordonat să "omoare oameni acolo... nu contează cine". Suspectul a afirmat că actul terorist a fost organizat pe Telegram cu o persoană necunoscută care a furnizat arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor