Putin promite să se răzbune pentru atacul din Moscova şi arată cu degetul spre Ucraina, după ce 11 "terorişti" ar fi fost capturaţi

Crocus Mall din Moscova după atacul de vineri seară, 22 martie 2024 (Social Media, Telegram)
A. P.
23.03.2024

Numărul oficial al victimelor atacului terorist de vineri de la o sală de concerte din Moscova a ajuns la 133 de morţi, iar unele rapoarte neoficiale spun că ar putea fi vorba de 140 sau mai mulţi. Pe măsură ce locul faptei continuă să fie investigat, şi având în vedere că unele dintre persoanele spitalizate sunt în stare critică, este posibil ca bilanţul morţilor să crească.

Peste 150 de persoane au fost rănite în atacul care a implicat un grup de atacatori bine echipaţi care au tras sporadic şi fără grabă în mulţime în timp ce traversau mall-ul şi intrau în sala de concerte. Trei copii se află încă în spital, dintre care unul în stare critică.

Mall-ul şi complexul de la sala de muzică Crocus City au ars timp de mai multe ore pe parcursul nopţii. Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat ulterior că mai multe cadavre au fost recuperate din clădirea care ardea în flăcări.

Este important de menţionat că autorităţile au anunţat sâmbătă capturarea a patru presupuşi atacatori, pe fondul unor videoclipuri neconfirmate pe reţelele de socializare care pretind că îi arată pe unii dintre presupuşii terorişti reţinuţi.

În total au fost reţinute 11 persoane în legătură cu atacul terorist, despre care Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat că includ "patru terorişti care au fost direct implicaţi în atacul terorist de la Crocus".

După dezastrul de vineri seară în localul de la periferia Moscovei, "autorii au încercat să scape cu maşina, fugind spre graniţa ruso-ucraineană", a precizat FSB sâmbătă. "Infractorii intenţionau să treacă granita ruso-ucraineană şi aveau contacte relevante pe partea ucraineană", se susţine în comunicatul FSB.

Cei patru presupuşi bărbaţi înarmaţi au fost reţinuţi "nu departe de graniţa cu Ucraina". Acest lucru a trezit suspiciuni la Kremlin cu privire la implicarea Ucrainei, în ciuda informaţiilor larg răspândite în mass-media din Occident potrivit cărora ar fi vorba de ISIS-K.

Mass-media rusă nu a reluat rapoartele occidentale care evidenţiază o declaraţie de revendicare din partea unei ramuri a ISI numită ISIS-K.

În schimb, în abordarea crizei, preşedintele Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe autorii actului terorist barbar, acuzând în acelaşi timp că Ucraina a pregătit o "fereastră" pentru a-i ajuta pe terorişti să scape.

La un moment dat, în timpul discursului video de cinci minute şi jumătate, Putin a spus "Toţi autorii, organizatorii şi clienţii acestei crime vor suferi o pedeapsă corectă şi inevitabilă.

Oricine ar fi ei, oricine i-ar ghida. Repet, îi vom identifica şi pedepsi pe toţi cei care se află în spatele teroriştilor, care au pregătit această atrocitate, acest atac asupra Rusiei, asupra poporului nostru".

El a continuat: "Toţi cei patru autori direcţi ai atacului terorist, toţi cei care au tras şi au ucis oameni, au fost găsiţi şi reţinuţi. Au încercat să se ascundă şi s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, le-a fost pregătită o fereastră pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat. În total, au fost reţinute 11 persoane".

Putin a adăugat apoi: "Serviciul Federal de Securitate al Rusiei şi alte agenţii de aplicare a legii lucrează pentru a identifica şi descoperi întreaga bază de complici ai teroriştilor: cei care le-au asigurat transportul, care au construit rute de scăpare de la locul crimei, au pregătit ascunzători, depozite de arme şi muniţii."

"Principalul obiectiv acum este de a-i împiedica pe cei care se află în spatele acestei băi de sânge să comită noi crime", a subliniat liderul rus.

Dar atât Washingtonul, cât şi Kievul au respins rapid orice naraţiune privind implicarea Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri: "Imaginile sunt pur si simplu oribile. Pur si simplu greu de privit, iar gândurile noastre vor fi, evident, alături de victimele acestui atac armat teribil, teribil", înainte de a sublinia că nu există "niciun indiciu în acest moment că Ucraina sau ucrainenii au fost implicaţi în acest atac armat".

Oficiali din serviciile de informaţii americane care au vorbit cu mass media americană au declarat că în spatele acestui atac se află Statul Islamic (ISIS-K) şi au subliniat că Washingtonul a încercat chiar să avertizeze Moscova că urmează un fel de atac terorist de amploare.

La începutul acestei luni, Ambasada SUA la Moscova a emis o alertă de securitate prin care le cerea tuturor cetăţenilor americani din Rusia să evite locurile publice. De atunci, acest lucru a ridicat întrebări, ceea ce a determinat Ministerul de Externe al Rusiei să ceară răspunsuri cu privire la ceea ce ştiau oficialii americani din serviciile de informaţii.

Guvernul ucrainean însuşi a încercat rapid să se distanţeze de atac, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, declarând următoarele:

"Cu siguranţă, Ucraina nu are nimic de-a face cu împuşcăturile/exploziile de la Crocus City (regiunea Moscova, Rusia)", a declarat Podolyak în postarea să. "Nu are niciun fel de sens".
"În primul rând, Ucraina se luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Şi totul în acest război va fi decis doar pe câmpul de luptă", a continuat Podolyak. "Doar prin cantitatea de arme şi deciziile militare calitative. Atacurile teroriste nu rezolvă nicio problemă...".

Ceea ce complică lucrurile pentru Moscova, sau poate le clarifică, este faptul că ISIS ar fi emis declaraţii ulterioare în care revendică responsabilitatea...

Tot sâmbătă, autorităţile de la Kremlin şi-au menţinut acuzaţiile centrate pe Ucraina şi au acuzat Occidentul, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, declarând pe Telegram: "Ideea principală este că autorităţile americane nu uită cum mediul lor informaţional şi politic i-a legat pe teroriştii care au împuşcat oameni în Crocus Mall de organizaţia teroristă interzisă ISIS".

"Acum ştim în ce ţară aceşti nenorociţi sângeroşi au plănuit să se ascundă de persecuţie - Ucraina", a continuat Zakharova. "Aceeaşi ţară care timp de zece ani s-a transformat prin intermediul regimurilor liberale occidentale într-un centru de răspândire a terorismului în Europa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor