Televiziunea rusă a difuzat imagini de la reţinerea şi interogatoriul suspecţilor în atacul de la Moscova

Crocus City Mall, după atentatul terorist de vineri (Screenshot)
D.B.
24.03.2024

Televiziunea rusă a difuzat sâmbătă imagini de la reţinerea şi interogatoriul celor patru bărbaţi suspectaţi de comiterea atacului mortal la o sală de concerte din Moscova, potrivit AFP.

Televiziunea rusă Pervîi Kanal a difuzat imagini cu cei patru suspecţi şi cu maşina lor Renault albă avariată.

Aceasta a precizat că ei au fost capturaţi de forţele speciale în satul Hatsun din vestul regiunii Briansk, care se află în apropierea graniţelor cu Ucraina şi Bielorusia.

În imaginile filmate pe timp de noapte şi la lumina zilei, bărbaţii reţinuţi vorbesc în limba rusă cu accent.

Citiți și Atacul de la Crocus City Mall de lângă Moscova. Ce se ştie deocamdată despre tragicul incident

Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat atacul de vineri seară, când un grup de bărbaţi înarmaţi a deschis focul în sala de concerte Crocus City Hall din apropierea Moscovei şi a incendiat-o.

Aceştia au ucis cel puţin 133 de persoane.

Ministerul de Interne a declarat sâmbătă că toţi cei patru suspecţi de a fi înarmaţi erau cetăţeni străini.

Un parlamentar rus a declarat că unii dintre cei reţinuţi sunt din Tadjikistan, un stat post-sovietic sărac, care se învecinează cu Afganistanul şi ai cărui cetăţeni au participat la atacurile anterioare ale SI.

"Ce făceai la Crocus?", este întrebat un tânăr bărbos aşezat pe jos.

"Am împuşcat oameni... pentru bani", răspunde el într-o rusă stricată. El continuă spunând că i s-a oferit "o jumătate de milion de ruble (5.425 USD)" şi că a primit jumătate din sumă pe un card bancar.

Cei care i-au angajat le-au furnizat armele, a adăugat el, care au comunicat cu el pe platforma de mesagerie securizată Telegram, fără a-şi da numele.

Citiți și Atacul de la Crocus Mall. Ministerul de Externe din Tadjikistan neagă informaţiile privind implicarea cetăţenilor săi

Imaginile arată, de asemenea, cum unul dintre suspecţi este condus pe o pistă înzăpezită într-o pădure. Bărbatul brunet, îmbrăcat într-un tricou maro deschis, are sânge care îi curge pe obraz de la ureche.

Acesta este interogat cu un bandaj înfăşurat în jurul capului, cu buzele şi nasul însângerate şi umflate.

Întrebat ce au făcut presupuşii atacatori cu armele lor, el spune că au fost lăsate "undeva pe drum".

Anterior, o înregistrare video grafică a fost postată online, care aparent arată reţinerea aceluiaşi suspect. Aceasta arată un bărbat în camuflaj care taie o parte din urechea unui bărbat brunet, încercând să îl facă să o mănânce şi apoi lovindu-l pe acesta în faţă.

Televiziunea rusă a arătat şi alţi suspecţi cu tăieturi pe faţă.

Citiți și Rusia anunţă 60 de morţi şi 145 de răniţi în atacul de la Crocus Mall. Gruparea Statul Islamic revendică responsabilitatea

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că soldaţii ceceni au ajutat serviciul de securitate FSB să îi captureze pe suspecţi.

Bielorusia a declarat că a ajutat Rusia să reţină bărbaţii "pentru a-i împiedica să plece prin graniţa noastră comună".

Niciunul dintre cei interogaţi nu a menţionat Statul Islamic sau Ucraina în imaginile difuzate.

Citiți și Putin promite să se răzbune pentru atacul din Moscova şi arată cu degetul spre Ucraina, după ce 11 "terorişti" ar fi fost capturaţi

Oficialii ruşi nu au menţionat gruparea Stat Islamic în declaraţiile lor publice, dar preşedintele Vladimir Putin a declarat sâmbătă că suspecţii plănuiau să treacă graniţa în Ucraina.

Kievul neagă cu fermitate orice implicare şi a respins orice sugestie că atacatorii s-ar fi putut îndrepta spre Ucraina.
Rusia a declarat că a reţinut 11 persoane, inclusiv patru suspecţi de a fi înarmaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor