Atacul de la Crocus Mall. Ministerul de Externe din Tadjikistan neagă informaţiile privind implicarea cetăţenilor săi

Cei patru cetăţeni tadjiki despre care Rusia susţine că ar fi implicaţi în atacul de la Crocus Mall (Captură ecran - Akipress)
D.B.
24.03.2024

Ministerul Afacerilor Interne din Tadjikistan a negat implicarea a trei cetăţeni tadjici în atacul terorist de la Crocus City Mall din Krasnogorsk, regiunea Moscova, transmite Akipress.

Anunţul vine în contextul în care în presa rusă s-a răspândit informaţia potrivit căreia departamentul de afaceri interne din regiunea Briansk a pus doi cetăţeni din Tadjikistan pe lista persoanelor căutate, fiind suspectaţi de implicare în atacul terorist din regiunea Moscovei:

1. Rivojiddin Islomov, născut la 25 septembrie 1972.

2. Mahmadrasul Nasriddinov, născut la 20 noiembrie 1986.

Ambii sunt rezidenţi ai districtului J Balhi din regiunea Hatlon din Tadjikistan.

Informaţia este nefondată, a declarat Ministerul tadjik al Afacerilor Interne. Cetăţenii sus-menţionaţi s-au întors din Rusia în Tadjikistan la 26 noiembrie 2023 şi de atunci au rămas la locul de reşedinţă din Tadjikistan.

Cel de-al treilea cetăţean al Tadjikistanului, Rustam Nazarov, originar din oraşul Bohtar, regiunea Hatlon, lucrează ca şofer de taxi în Samara. În timpul atacului terorist, acesta se afla în Samara şi nu este implicat în atac, a declarat Ministerul de Interne tadjik.

"În legătură cu atacul terorist de la complexul de concerte Crocus City Hall din Moscova, atragem atenţia asupra necesităţii unei atitudini responsabile faţă de diseminarea informaţiilor privind implicarea unor cetăţeni din Tadjikistan sau a unor cetăţeni tadjici în acest act", a precizat Ministerul de Externe al Tadjikistanului, într-o declaraţie din 23 martie.

"Subliniem faptul că partea tadjică nu a primit confirmarea de la autorităţile ruse cu privire la informaţiile false care circulă în prezent despre implicarea unor cetăţeni tadjici. În acest sens, cerem să ne bazăm pe informaţiile oficiale difuzate de agenţiile guvernamentale ruse. Difuzarea de informaţii neverificate şi nesigure poate dăuna cetăţenilor din Tadjikistan care se află în prezent în afara ţării", a precizat Ministerul de Externe tadjik.

Anterior, canalul Baza a raportat că identitatea a patru dintre cei şase presupuşi terorişti care au efectuat împuşcăturile de la Primăria Crocus ar fi devenit cunoscută:

1) Nasridinov Mahmadrasul Nasridinov, în vârstă de 37 de ani.

2) Ismonov Rivojidin, în vârstă de 51 de ani

3) Safolzoda Şohinjonn, în vârstă de 21 de ani

4) Rustam Nazarov, în vârstă de 29 de ani.

"Toţi aceştia sunt cetăţeni ai Tadjikistanului. Încă nu se ştie care dintre ei a fost reţinut", a raportat Baza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor