Supectul pentru atentatele din Norvegia va fi examinat de doi psihiatri

Breivik a apărut la tribunal senin, calm, având parcă un zâmbet  imperceptibil pe faţă. Nu a apărut îmbrăcat în uniformă, cum ceruse, ci  într-o cămaşă şi pulover roşii.
Breivik a apărut la tribunal senin, calm, având parcă un zâmbet imperceptibil pe faţă. Nu a apărut îmbrăcat în uniformă, cum ceruse, ci într-o cămaşă şi pulover roşii. (Jon-Are Berg-Jacobsen / AFP / Getty Images)

Doi psihiatri au fost desemnaţi să facă o evaluare a sănătăţii mintale a suspectului pentru atentatele din Norvegia, informează BBC News.

Anders Behring Breivik a ucis vineri cel puţin 76 de oameni, punând o bombă în apropierea sediului Guvernului şi apoi deschizând focul asupra tinerilor laburişti reuniţi pe o insulă din apropierea capitalei.

În depoziţiile făcute la poliţie şi la tribunal, suspectul a recunoscut asasinatele, dar nu a pledat vinovat, pentru că nu acceptă să răspundă penal pentru ele. Cu alte cuvinte, el nu crede că trebuie să fie pedepsit pentru ceea ce a făcut. În mintea sa, fapta sa este una bună, este eroică, era necesară. El a spus că scopul nu a fost să ucidă cât mai mulţi oameni, ci să atragă atenţia că trebuie atacată societatea şi structura societăţii.

Breivik şi-a petrecut ani întregi studiind şi pregătindu-şi atacul. Chiar dacă a declarat că este în legătură cu încă două celule, specialiştii consideră că mai degrabă a acţionat singur. De altfel, şi el mărturisea în manifestul publicat înainte de atacuri că i-a fost greu să se ascundă în toţi aceşti ani de cei mai apropiaţi prieteni, dar a considerat că numai aşa poate reduce la maxim riscurile operaţiunii sale.

Profesorul Jeremy Coid, specialist în psihiatrie la Universitatea din Londra, spune că e foarte probabil să existe o profundă tulburare mintală în cazul lui Breivik - posibil o psihoză paranoidă sau o tulburare delirantă. E posibil, totodată, să aibă o personalitate narcisistă pronunţată sau chiar o tulburare de personalitate schizoidă.

Ian Stephen, un specialist în psihologie, spune că documentul de peste 1.500 de pagini elaborat de norvegian este unul dintre cele mai înfricoşătoare documente pe care le-a citit vreodată. "Este scris de un om care este extrem de meticulos în dezvoltarea filosofiei sale şi el a documentat totul, în mod clar şi-a petrecut mult timp citind, făcând cercetări, căutând pe internet, citind cărţi şi şi-a formulat politica sa absolutistă de ură (...)", a explicat Stephen.

În cazul oamenilor care suferă de o boală psihică, ei par să se concentreze în totalitate pe credinţele pe care le au.

Breivik este pe de altă parte o persoană care are acumulată foarte multă mânie şi trebuie descoperită sursa acestei mânii, a explicat Coid..

Experţii vor încerca, de asemenea, să analizeze cum îşi percepe Breivik identitatea. Unele fotografii îl înfăţişează purtând costume militare sau de francmason. În altele apare ca fiind un tip arătos şi îngrijit. "Arată foarte grandios şi grandoarea este adesea o trăsătură a personalităţii delirante şi paranoide", spune profesorul Coid, care nu exclude ipoteza unei personalităţi narcisiste. Când un narcisist comite o atrocitate, de obicei se întâmplă când i-a fost rănit psihicul şi vrea să se răzbune.

Profesorul mai spune că o cheie pentru diagnosticarea lui Breivik sunt relaţiile lui - dacă are relaţii apropiate, de pildă o iubită, dacă în trecut a avut relaţii normale de prietenie şi de când i s-a deteriorat starea mintală. Dacă nu a avut asemenea relaţii, este mai degrabă o persoană care a fost izolată de societate şi este mult mai probabil să aibă o personalitate schizoidă, un individ care funcţionează cu o formă de autism şi care şi-a făcut din ideologia extremei-drepte o obsesie.

Luni, Breivik a apărut la tribunal senin, calm, având parcă un zâmbet imperceptibil pe faţă. Nu a apărut îmbrăcat în uniformă, cum ceruse, ci într-o cămaşă şi pulover roşii. Ceruse ca audierea să fie publică, pentru a-şi expune, bucurându-se de imensa atenţie mediatică, motivaţiile şi convingerile sale. Audierea a avut loc însă cu uşile închise. Potrivit poliţiei, suspectul s-a declarat, la interogatorii, dispus să facă închisoare pe viaţă. Şi la interogatorii a părut calm şi neafectat de ororile comise.

În cazul în care se ajunge la concluzia că suferă de o boală psihică, procurorii nu vor accepta aceasta cu uşurinţă aceasta. În general, persoanele bolnave mintal sunt haotice şi lipsite de autocontrol. Or Breivik s-a dovedit extrem de concentrat şi de organizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe