Sume mari de bani alocate pentru cadouri electorale

(photos.com)

Anul 2014 a început cu cadouri electorale încă din luna ianuarie. Guvernul a alocat garanţii de cca. 2 miliarde de lei şi încă 1,3 miliarde lei pentru acţiuni care vor viza programe pe placul cât mai multor români, conform evz.

Întrucât pe 25 mai sunt programate alegerile europarlamentare, Guvernul s-a preocupat încă de la începutul anului să aloce sume mari de bani electoratului, pentru ca să aibă efect până la data alegerilor.

Pentru "Prima casă", Guvernul a hotărât să aloce încă din prima şedinţă de Guvern, din 7 ianuarie, un plafon de garanţii egal cu 1,2 miliarde de lei pentru program, iar plafonul necheltuit în 2013, în valoare de aproximativ 677 de milioane de lei, va fi folosit de asemenea. Deci în total sunt alocaţi peste 1,8 miliarde de lei.

În aceeaşi şedinţă din 7 ianuarie, Guvernul a alocat un plafon de garanţii în valoare de 150 de milioane de lei pentru credite subvenţionate şi susţinute de garanţii de stat pentru anveloparea locuinţelor.

Totodată, în şedinţa de Guvern din 22 ianuarie, Guvernul a mai hotărât "alocarea temporară, pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului 2014, a unor sume din venituri din privatizare ordonatorilor principali de credite". Astfel, 1,3 miliarde de lei merg spre plata cererilor de rambursare şi a cererilor de plată eligibile de către ordonatorii principali de credite cu rol de Autorităţi de management.

Avantaje pentru USL

Conform unei analize întocmite de Andreea Paul, prim – vicepreşedinte PDL, Ministerul Dezvoltării al vicepremierului Liviu Dragnea, a dat anul trecut fonduri mari autorităţilor locale patronate de USL. În primele 9 luni ale anului 2013, consiliile locale din peste 860 de localităţi au primit 210 milioane lei: 70% către primarii USL şi doar 13% către PDL.

Totodată, 150 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, care era prevăzut pentru situaţii de urgenţă, au ajuns în proporţie de 90% la consiliile judeţene patronate de USL, PDL obţinând numai 6%.

În anul 2014, ministerul lui Liviu Dragnea este principalul beneficiar al bugetului, administrând o sumă de 4,5 ori mai mare decât anul trecut, peste 1,8 miliarde lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie