Suedia, nou membru NATO, acuză că un avion militar rusesc i-a încălcat spaţiul aerian

Avion de vânătoare rusesc Su-24M (Wikipedia.org)
Redacţia
16.06.2024

Armata suedeză a anunţat, sâmbătă, că avioanele sale de vânătoare au interceptat un avion militar rusesc după ce acesta a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Suediei, vineri, la est de insula Gotland din Marea Baltică, a declarat sâmbătă armata ţării nordice.

"Suntem în contact strâns cu aliaţii şi partenerii noştri cu privire la evenimentele din zona noastră imediată", a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, într-un e-mail adresat Reuters.

Şeful diplomaţiei suedeze a calificat încălcarea spaţiului aerian drept "inacceptabilă" şi a anunţat că oficiali ai Ambasadei Rusiei la Stockholm vor fi convocaţi la ministerul său în legătură cu acest incident.

Forţele armate suedeze au declarat într-un comunicat că avioanele Gripen au fost trimise să intercepteze avionul rusesc, un SU-24, după ce acesta nu a răspuns la avertismentele radio ale controlorilor de trafic aerian militari.

Şeful forţelor aeriene suedeze, Jonas Wikman, a menţionat că incidentul arată o lipsă de respect faţă de integritatea teritorială a Suediei.

"Am urmărit întreaga succesiune de evenimente şi am fost pregătiţi să intervenim", a declarat el.

Incidentul de vineri a avut loc în contextul în care Suedia - cel mai nou membru NATO - şi mai mulţi dintre noii săi aliaţi participă la exerciţii navale în Marea Baltică. Armata suedeză a menţionat că încălcări similare ale spaţiului aerian de către avioanele ruseşti au avut loc ultima dată în 2022, când două avioane SU-27 şi două SU-24 au încălcat spaţiul său aerian în apropiere de Gotland.

Tara vecină, Finlanda, a declarat separat vineri că suspectează că patru avioane militare ruseşti i-au încălcat spaţiul aerian pe 10 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor