Suedia a expulzat recent un diplomat rus. Kremlinul întoarce “favorul”

Nava suedeză HMS Koster patrulează în apele din arhipelagul Stockholm, 19 octombrie 2014.
Nava suedeză HMS Koster patrulează în apele din arhipelagul Stockholm, 19 octombrie 2014. (Captură Foto)

Un diplomat rus a fost expulzat din Suedia pentru acţiuni ce nu sunt în conformitate cu Convenţia de la Viena, care guvernează protocolul diplomatic, a declarat luni Ministerul suedez de Externe, conform Deutsche Welle. Într-o mişcare aparent retaliatoare, Rusia a expulzat ulterior un diplomat suedez.

“Autorităţile ruse ne-au informat că un diplomat al Ambasadei suedeze a trebuit să părăsească ţara ... Rusia a precizat că acesta este un răspuns la decizia Suediei de a expulza un diplomat rus”, a declarat Johan Tegel, purtător de cuvânt la Ministerul de Externe, într-un interviu cu agenţia de ştiri AFP.

Numele diplomaţilor expulzaţi nu au fost oferite presei, şi nici datele expulzărilor.

“Pot doar să spun că s-a întâmplat recent”, a notat Tegel.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au intensificat mult în anii recenţi.

Ministrul suedez de Externe Peter Hultqvist a declarat în luna iunie că Suedia îşi consolidează capabilităţile de apărare şi exerciţiile militare cu aliaţii ca răspuns la renaşterea puterii militare ruseşti, a raportat AFP.

În luna mai, Suedia, care nu este membră NATO, a găzduit un exerciţiu militar aerian transfrontalier, numit Arctic Challenge, la care au participat NATO şi aliaţii săi.

În octombrie 2014, Suedia a desfăşurat timp de o săptămână ample operaţiuni de căutare pentru a găsi în arhipelagul Stockholm un presupus submarin rusesc. La acea vreme, autorităţile suedeze au declarat că a avut loc într-adevăr o incursiune din partea unui în apele teritoriale suedeze, dar că nu s-a putut stabili naţionalitatea acestuia.

De fapt, ţările est-europene au devenit tot mai îngrijorate din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei în apele de coastă ale Europei, precum şi datorită zborurilor efectuate de bombardierele ruseşti în apropiere spaţiilor aeriene ale altor ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.