Sud-coreenii alarmaţi. Seul confirmă izotopi radioactivi generaţi de testul nuclear nord-coreean

Coreea de Sud are acum o dovadă incontestabilă că Phenianul a desfăşurat, într-adevăr, un test nuclear la începutul acestei luni. Totuşi, încă nu se ştie sigur dacă a fost vorba de o bombă cu hidrogen, după cum pretinde Coreea de Nord, sau alt tip de armă nucleară.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

La scurt timp după ce un cutremur a zguduit o regiune în apropierea poligonului nord-coreean de teste nucleare Punggye-ri, oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud au detectat cantităţi mici de xenon-133, un izotop radioactiv, în mostrele de aer. Iar miercuri, ei au confirmat că gazul a provenit din Coreea de Nord.

Într-o conferinţă de presă, Choi Jong-bae, comisarul executiv al Comisiei pentru Securitate şi Siguranţă Nucleară (CSSN), a declarat că detectorul de xenon din partea de nord-est a ţării a găsit urme de xenon-133 în nouă cazuri. Echipamentele mobile din zona de coastă au detectat urme ale izotopului în patru cazuri.

“A fost dificil să aflăm cât de puternic a fost testul nuclear pe baza cantităţii de xenon detectate, dar putem spune că xenonul provenea din Coreea de Nord”, a declarat Choi.

El a adăugat că CSSN nu poate confirma ce tip de test nuclear a avut loc. Coreea de Nord susţine că a testat o bombă cu hidrogen miniaturizată ce poate fi amplasată pe racheta sa balistică intercontinentală Hwasong-14.

Xenonul, ca şi oxigenul, este un “gaz nobil” ce apare în mod natural şi care este în general fără culoare, dar care este folosit pentru realizarea de dispozitive de iluminat. Xenon-133 - de aproape trei ori mai greu decât versiunea naturală - a fost detectat deseori după testele nucleare nord-coreene.