SUA susţine că un acord cu Iranul este "departe" de a se relua, după ce UE se chinuie să salveze negocierile privitoare la programul nuclear

Uzina nucleara de la Bushehr, Iran.
Uzina nucleara de la Bushehr, Iran. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Negocierile în chestiunea industriei nucleare iraniene, ţinute la Viena, au căzut în mare măsură de pe radarul presei, având în vedere că au fost blocate de luni de zile, după ce delegaţiile s-au întors în capitalele lor.

Iranul a spus că nu mai este nimic de făcut şi că un acord JCPOA finalizat, restaurat, este la îndemână, dar că depinde de Washington, pe care l-a acuzat că blochează negocierile.

Între timp, administraţia Biden s-a abţinut să declare negocierile complet anihilate, preferând, în ultimul timp, să emită declaraţii vagi că nu va închide uşa complet. Între timp, Uniunea Europeană s-a străduit să salveze procesul, subliniind că se reia.

Oficialii UE au avut întâlniri ample la Teheran: „Enrique Mora, înalt oficial al UE care coordonează discuţiile nucleare, a călătorit în Iran într-un efort de a depăşi impasul de şapte săptămâni în care se găsesc discuţiile dintre SUA, Iran şi puterile occidentale. Potrivit Politico, discuţiile - care au durat miercuri şi joi - au creat noi progrese, dar este departe ca un acord să fie sigur.”

Cea mai recentă declaraţie din partea Departamentului de Stat este că SUA îşi menţine angajamentul să încheie un acord. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a subliniat în continuare că un acord este „departe de a fi sigur”.

"Noi şi partenerii noştri suntem pregătiţi. Suntem de ceva timp. Credem că acum este rândul Iranului să-şi demonstreze seriozitatea", a declarat Price, în ceea ce a fost primul comentariu oficial al administratorului de la întâlnirile UE cu oficialii iranieni pentru a salva afacere.

Dar în prezent, echipele de la Washington şi Teheran încă văd mingea în terenul celuilalt, sugerând că încă este un impas.

„În acest moment, un acord rămâne departe de a fi sigur. Iranul trebuie să decidă dacă insistă asupra unor condiţii fără legătură cu dosarul sau dacă doreşte să încheie rapid un acord, care credem că ar servi interesele tuturor părţilor. Noi şi partenerii noştri suntem pregătiţi şi am fost de ceva timp. Acum depinde de Iran", a declarat un oficial american, pentru Reuters.

Un stimulent cheie pentru administraţia Biden este reluarea exporturilor de petrol iraniene pe piaţa globală. În prezent, SUA încearcă chiar să-l aducă pe venezueleanul Nicolas Maduro „din izolare”, pe măsură ce UE analizează aplicarea unui embargo asupra produselor petroliere ruseşti, evoluţie pe care Casa Albă o încurajează.