SUA suspendă acordarea ajutoarelor externe. Posibil, sistată inclusiv asistenţa militară acordată Ucrainei [POLITICO]
Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a suspendat vineri cheltuielile pentru majoritatea granturilor de ajutor extern existente pentru o perioadă de 90 de zile. Ordinul, care i-a surprins pe oficialii Departamentului de Stat, pare să se aplice inclusiv finanţării pentru asistenţa militară acordată Ucrainei.
Conform documentului obţinut de POLITICO, instrucţiunile emise de Rubio, transmise tuturor posturilor diplomatice şi consulare, solicită personalului departamentului să emită „ordine de încetare a lucrărilor” pentru aproape toate „granturile de asistenţă externă existente”, Acestea intră în vigoare imediat.
Se pare că măsura merge mai departe decât ordinul executiv recent al preşedintelui Donald Trump, care cerea departamentului să suspende granturile de ajutor extern timp de 90 de zile, în aşteptarea unei revizuiri de către secretar. Nu era clar din ordinul preşedintelui dacă acesta va afecta fondurile deja alocate sau ajutorul pentru Ucraina.
Noua directivă înseamnă că nu vor mai fi luate măsuri pentru a dispersa fondurile aprobate deja de guvernul SUA, conform declaraţiilor a trei oficiali actuali şi doi foşti oficiali familiarizaţi cu situaţia.
Ordinul a şocat unii oficiali ai departamentului prin amploarea sa.
„Departamentul de Stat tocmai a declanşat o bombă nucleară asupra asistenţei externe”, a declarat un alt oficial.
Totuşi, documentul lasă loc de interpretare şi include unele excepţii. Specifică faptul că finanţarea militară externă pentru Egipt şi Israel va continua şi permite asistenţă alimentară de urgenţă, precum şi „cheltuieli legitime efectuate înainte de data acestui ordin” în cadrul granturilor existente. De asemenea, documentul precizează că deciziile trebuie să fie „în concordanţă cu termenii grantului relevant.”
Un oficial actual al Departamentului de Stat, alături de doi foşti oficiali ai administraţiei Biden, a declarat că pauza pare să afecteze ajutorul pentru aliaţi-cheie precum Ucraina, Iordania şi Taiwan. Ei şi alţii au cerut anonimatul pentru a discuta documentele sensibile ale guvernului.
Directiva ar putea expune guvernul SUA la răspundere civilă, deoarece ar putea fi intentate procese pentru contractele neîndeplinite dacă se consideră că termenii acestora au fost încălcaţi, au adăugat oficialii. Totuşi, în anumite secţiuni, documentul subliniază că deciziile trebuie să respecte termenii granturilor.
Directiva menţionează că „deciziile privind continuarea, modificarea sau încetarea programelor vor fi luate după revizuirea realizată de secretar.”
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Devex a relatat anterior despre această directivă.
Context
Omiterea Ucrainei este deosebit de îngrijorătoare pentru oficialii americani care doresc să ajute ţara să înfrângă Rusia.
Trump şi republicanii au criticat de ani de zile cheltuielile considerate excesive pentru ajutorul extern din timpul administraţiilor Obama şi Biden. Totuşi, în ultimele zile, Trump şi-a înăsprit retorica împotriva Rusiei, ameninţând Moscova cu sancţiuni dacă nu pune capăt invaziei de aproape trei ani asupra Ucrainei şi declarând că Putin este responsabil pentru încheierea războiului.
Guvernul Ucrainei nu a răspuns încă la această măsură. Totuşi, susţinătorii Kievului îşi exprimă speranţa că pauza nu va afecta eforturile de război ale Ucrainei.
„Încercăm să înţelegem ce înseamnă acest lucru pentru Ucraina. Suntem încrezători că administraţia nu va cădea pradă tacticilor de intimidare ale lui Putin”, a declarat Mykola Murskyj de la Razom, un grup american care sprijină Ucraina.
Cei care lucrează în domeniul sănătăţii globale sunt alarmaţi de impactul ordinului asupra programelor precum Planul de urgenţă al preşedintelui pentru combaterea HIV/SIDA (PEPFAR), care finanţează testarea şi tratamentul persoanelor care trăiesc cu HIV, în principal în Africa. Programul a primit în ultimii ani aproximativ 5 miliarde de dolari anual.
„Acest ordin de încetare a activităţilor este crud şi mortal”, a declarat Asia Russell, directorul executiv al Health GAP, o organizaţie non-profit care militează pentru accesul la tratament pentru persoanele cu HIV.
Directiva a fost aprobată de o serie de înalţi oficiali ai Departamentului de Stat, inclusiv consilierul Michael Needham şi directorul pentru planificare politică Michael Anton.
Se aşteaptă ca Departamentul de Stat să pregătească un raport în termen de 85 de zile de la emiterea directivei, care va include o recomandare din partea lui Rubio către Trump cu privire la programele de asistenţă externă care ar trebui continuate sau oprite.