SUA şi Ucraina se opun unei rezolutii ruseşti la ONU de condamnare a Nazismului

Statele Unite s-au alăturat Ucrainei la votul împotriva unei rezoluţii ONU de condamnare a glorificării Nazismului, invocând temeri legate de libertatea de exprimare şi susţinând că Rusia a promovat măsura ca un atac politic împotriva Ucrainei.
Fotografie realizată de AP în 30 ianuarie 1937, prezentând o paradă nazistă în Berlin.
Fotografie realizată de AP în 30 ianuarie 1937, prezentând o paradă nazistă în Berlin. (Captură Foto)

Rezoluţia, intitulată “Combaterea glorificării Nazismului, Neo-Nazismului şi a altor practici care contribuie la alimentarea formelor contemporane ale rasismului, discriminării rasiale, xenofobiei şi intoleranţei asociate cu acestea”, a fost aprobată joi de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului cu 131 de voturi la 3.

Cele trei state care s-au opus rezoluţiei sunt SUA, Palau şi Ucraina, unde un partid de extremă dreapta, anti-rus, a fost format recent şi foloseşte un simbol care se aseamănă cu simbolul nazist Wolfsangel.

“Noi condamnăm fără nicio reţinere toate formele de intoleranţă religioasă şi etnică, precum şi toate formele de ură în ţară şi în jurul lumii”, a declarat Stefanie Amadeo, adjunct al reprezentantului american la ONU.

“Totuşi, din cauza domeniului de aplicare îngust al acestei rezoluţii şi a naturii sale politizate, şi întrucât face apel la limitarea inacceptabilă a libertăţii fundamentale de exprimare, SUA nu o poate susţine”, a declarat Amadeo.

“Recomandările acestei rezoluţii pentru limitarea libertăţii de exprimare, a libertăţii de asociere şi a dreptului la adunare paşnică contrazic principiile fundamentale incluse în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi trebuie să ne opunem [împotriva recomandărilor]”, a mai precizat Amadeo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe